İstanbul Bakırköy Pazar alanında yapılacak Newroz kutlaması için toplanmalar başladı. Geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri, gelenleri üst aramasından sonra içeriye alıyor.

Öğle saatinden itibaren binlerce kişi alandaki yerini aldı.

GÖZALTILAR VAR

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre arama noktalarında sarı, kırmızı, yeşil renkteki aksesuarlara, çakmak ve parfüm şişelerine polis tarafından el konuldu. Polis, dışarıda dağıtılan bildiri ve gazetelerle alana girişe izin vermezken, gözaltına alınanlar da oldu.

Newroz programı, tecridi protesto için yaşamına son veren tutuklular için saygı duruşuyla başladı.

Ardından sanatçı Ayşenur Kolivar sahneye çıktı. Kolivar programını, “Hiçbir kış sonsuza dek sürmez. Barış içinde bir yaşam diliyoruz.” sözleriyle bitirdi. Kolivar’da sonra sanatçı Doğan Çelik sahne aldı.

Ardından tutuklu yakınları, Barış Anneleri ve HDP’li yöneticiler Newroz ateşini yaktı.

‘BİZ BU ÜLKENİN KÖKLERİYİZ’

İstanbul Newroz Tertip Komitesi’nin ortak metni Kürtçe ve Türkçe okundu. Krizin faturasının emekçilere ödetildiği, doğanın rant alanına açıldığı vurgusu yapılan açıklamada, “Tüm ezilen halkların direniş bayramı haline gelen Newroz kutlu olsun. Belediyelerimize kayyum atıyor, seçilmiş vekillerimizi ve kadınlarımızı tutukluyorlar. Doğayı rant alanına çeviriyorlar. Cenazelerimizi kaçırarak defnediyorlar. Hepimizin özgürlüğü için kendi hayatından vazgeçen arkadaşlarımızın cenazelerine yapılan zulmü hiçbir zaman unutmayacağız. Bütün bu saldırılara rağmen halklar burada. Halkların iradesini yenemiyorlar.

Sık sık Kürtlere Irak’a gitmeleri söyleniyor, biz bu ülkenin kökleriyiz. Yalanlarla kandırmaya çalışıyorlar. Kara kış dağılmaya başladı, bahara çok yakınız. Açlık grevleri her gün büyüyor. Milyonlarca insan Newroz alanını doldurdu ve biz Leyla Güven’iz diyor. Öcalan üzerindeki tecrit bütün halklar üzerinde uygulanıyor. Hep birlikte tecridin duvarlarını yıkacağız. Ya özgürlük ya özgürlük.”

Newroz kutlamasına HDP İstanbul Milletvekilleri Saruhan Oluç, Hüda Kaya, Oya Ersoy, TİP İstanbul Milletvekili Erkan Baş, EMEP’ten Levent Tüzel, Sema Barbaros, Güven Gerçek, Metin İlgün, ESP Genel Başkanvekili Özlem Gümüştaş, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Devrimci Parti yöneticileri, DBP’den Ali Rıza Bilgici, HDK’den Sedat Şenoğlu, Barış Anneleri ve Değer Aileleri’nin de arasında olduğu çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisi Newroz programına katıldı.

ÖYKÜ ARİN İÇİN ÇAĞRI

Newroz platformundan, aylardır uygun donör aranan Öykü Arin için de çağrı yapıldı.

‘BİZİ ANNELER ANLAR…’

Barış Anneleri ise Öcalan’a yönelik tecride son verilmesi çağrısı yaparak, “Bugün çocuklarımız açlık grevinde. Ancak bizi anneler anlar. Eğer bugün bizim yerimizde olsalardı Emine Erdoğan ne diyecekti? İmralı’dan ses gelene kadar çocuklarımız ölecek. Avukatları ve ailesi Öcalan’la görüşünceye kadar çocuklarımız açlık grevini bırakmayacak” mesajını verdi.

AÇLIK GREVİ EYLEMCİLERİNDEN DEKLARASYON

Cezaevinde açlık grevinde bulunanlar da, bir mektup gönderdi. Gerçekleşmesi halinde açlık grevlerine son vereceklerini bildiren tutuklu ve hükümlülerin gönderdikleri deklarasyonda şu talepler yer aldı:

“Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla düzenli görüşmesi sağlanmalı,

Öcalan’ın, ailesi ve vasisi ile görüşmesi gerçekleşmeli ve bu hakkın önündeki engeller kaldırılmalı

Öcalan’ın, mevcut yasalar çerçevesinde telefon görüşü, tv, dergi ve gazete hakkı engellenmemeli, özgür yaşam koşulları sağlanmalı.”

Tutuklu ve hükümlüler, evrensel hukuk normları çerçevesinde tecridin kaldırılması çağrılarını da yinelediler.

Kaynak: Duvar