İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ve New York Güney Başsavcısı Joon H. Kim hakkında soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Uluslararası hukuka, iç hukukumuza açıkça aykırı olan eylemler nedeniyle TCK’nın ilgili maddelerince soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Bharara ve Kim hakkındaki soruşturmanın ABD’de görülen Reza Zarrab dava dosyasında yer alan 'belge, delillerin çalıntı, sahte içerikli ve kaynağı belli olmayacak nitelikte olduğu' iddiasıyla başlatıldığı öğrenildi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul’da bazı yabancı basın mensuplarıyla bir araya sorularını yanıtladığı toplantıda, Zarrab davasının eski savcısı Bharara'yı Fetullah Gülen'e yakın olmakla suçladı.

Çavuşoğlu, Zarrab soruşturmasını başlatan ve Zarrab’ı tutuklatan, eski ABD New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Baharara için, “Preet Bharara Gülen’e ‘çok yakındı’ ve Türkiye’de Zarrab’a karşı hazırlanan 2013’teki yolsuzluk iddialarıyla ilgili iddianamedeki belgeleri soruşturmasında kullandı. Çok siyasi bir motivasyona sahip görünüyor” demişti.

Eski Başsavcı Preet Bharara ise Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu sözlerine Twitter adresinden yanıt verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı bir yalancı” iddiasında bulunan Preet Bhrara, devamında ise daha çarpıcı bir ifade kullandı. Bharara, Zarrab yargılamasını hatırlatarak, “Şimdi mahkemede neler olacağını görürüz” diye yazdı.

 Bharara’nın bu sözleri Zarrab’ın itirafçı olduğu konuşulan mahkemede yeni gelişmeler olacağı yönünde yorumlandı.