Zehra AKIDAN / Bianet

 

Kadın hakları savunucularından avukat Filiz Kerestecioğlu, İstanbul Baro Başkanlığına adaylığıyla ilgili basın açıklaması yaptı ve "herkes için adalet" demek için aday olduğunu belirtti.

 

Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Katılımcı Avukatlar Grubu (KAG) ve Özgürlükçü Hukuk Platformu'nun (ÖHP) İstanbul Baro Başkanlığı'na ortak aday olarak seçtiği avukat Filiz Kerestecioğlu bugün saat 12.00'de İstanbul Adalet Sarayı C kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

 

13-14 Ekim'de Sütlüce Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak İstanbul Barosu Genel Kurulu'na ÇAG, KAG ve ÖHP ile birlikte katılacaklarını ve tek liste halinde seçime gireceklerini söyleyen Kerestecioğlu; adalete erişimin toplumun her kesimi için çok güç olduğunu ve bu sebeple hep birlikte "herkes için adalet" demek için baro başkanlığına aday olduğunu belirtti:

 

"Bugün, nefret suçlarıyla insanlarımızın öldürüldüğü, halkların ve inançların birbirine düşmesi için elden gelenin yapıldığı ve savaş taleplerinin hakim olduğu bir dönemdeyiz. Öfkenin erkek egemen dili muteber dil olarak kullanılıyor ve bu atmosferde, özellikle iktidarda ve etkin görevlerde bulunan kişiler barış isteklerine kulaklarını tıkıyor, kimse barıştan söz etmiyor."

 

Baroların 'yüksek siyasetle' uğraşan, kastlaşmış, bürokratik yapısından çıkartılması, yurttaşlarla ve üyeleriyle doğrudan temasının sağlanması için çalışacaklarını söyleyen Kerestecioğlu; "Bizler artık birlikte bir şarkı söyleyeceğiz: 'Sil Baştan Başlamak Gerek, Sil Baştan Sevmek Gerek' diyeceğiz. Öfke değil barış dilini savunan bir baro için hep birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

 

FİLİZ KERESTECİOĞLU KİMDİR?

1984'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Kerestecioğlu; 1987'de serbest avukat olarak çalışmaya başladı.

 

1991-92 yıllarında İsviçre'de Nokta Dergisi'nin temsilciliğinde çalışan ve bu süreçte İsviçre'de Türkçe ve İngilizce dil öğretmenliği de yapan Kerestecioğlu, 1995 yılında "Kadınlar Vardır" belgesel filminin yapımında görev aldı.

 

Ardından, İstanbul Barosu'nda Kadın Hakları Uygulama Merkezi kurucu üyesi oldu ve Dış İlişkiler Komisyonu Sekreterliği yaptı.

 

İnsan Hakları Derneği'nde de avukatlık yapan Kerestecioğlu, 2004-2012 yılları arasından Güncel Hukuk Dergisi'nde Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Aynı zamanda çeşitli kitaplarda ve dergilerde kadın hakları, kadına şiddet ve insancıl hukuk üzerine yazıları yayınlandı.

 

FİLİZ KERESTECİOĞLU’NUN BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ ŞÖYLE:

Adalete erişimin toplumu her kesimi için çok güçlü olduğu, halkın hak arama özürlüğünün kilitlendiği bir dönemdeyiz.

 

Hem yurttaşlar, hem avukatlar, hem de bağımsız yargılama yapmak isteyen yargı mensupları için adil bir yargıya ulaşmak bugün artık mümkün değil. Hele ki yasal değişikliğe rağmen halen görevlerine devam eden ve neredeyse tüm memleketi “tutuklu ülke” haline getirmiş olan yetkili olan özel yetkili mahkemelerde yargılamalar sürerken adil bir yargıya ulaşmak hiç mi hiç mümkün değil.

 

Kadınların başta en temel hakları olan yaşam hakkı olmak üzere haklarından yoksun bırakıldığı ve hayatın her alanından dışlanmak istendiği; kadın cinayetlerinin en üst noktalara ulaştığı, tacizin, tecavüzün adeta sıradanlaştığı, koruma tedbirlerinin alınmadığı, faillere gerekli yaptırımların uygulanmadığı bir dönemdeyiz.

 

Yıllardır mücadele yürüttüğümüz bu alanda, sadece sokakta değil, yargıda da ciddi olarak yükselen bir erkek egemen bakış ve hakimiyet var ve bu nedenle kadınların adalete erişimi herkesten daha güç.

 

Düşünce ve ifade özgürlüğünün, savunma hakkının üzerine basılarak geçildiği bir dönemi siz basın mensupları ve avukatlar birlikte yaşıyoruz. Yüzlerce tutuklu basın mensubu ve avukat var.

 

Söz söylemek bu kadar güçken ekonomik güçlüklerle yoksullaşan kesimlerin haklarının yerinde durması da mümkün değil tabii ki! Sendikal mücadelenin neredeyse sıfırlandığı; gündem bombardımanlarıyla” nerede ne kadar sömürüldüğümüzün bir türlü farkına varamadığımız bir dönemde yaşıyoruz. Bizim meslek grubumuzda da, özellikle genç avukatlar, işçi avukatlar çok ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya. Biz avukatlar da sömürüden muaf değiliz.

 

Böyle bir dönemde vurgulamak gerekir ki baroların avukatlarla arasındaki temsil ilişkisi de sona ermiştir. Geniş avukat kitlesinin çalışma koşulları, mesleki ve sosyal sorunları ısrarla dile getirilmektedir. Baro yönetimi, haklarla ilişkilendirmeden, sadece erke dayalı siyaset için “ ele geçirilmesi gereken” bir mevzii olarak görülmektedir. Toplumun çoğunluğunu ilgilendiren hak arama mücadelelerinde yurttaşlar, baroların desteğini görememekte, bu süreçte adeta sermaye ve devlete karşı yalnız bırakılmaktadır.

 

Baroların “yüksek siyasetle” uğraşan, kastlaşmış, bürokratik yapısından çıkartılmasını yurttaşlarla ve üyeleriyle doğrudan temasının sağlanması, bunun mekanizmalarının oluşturulması gerekir.

 

Bugün, nefret suçlarıyla insanlarımızın öldürüldüğü, halkların ve inançların birbirine düşmesi için elden gelenin yapıldığı ve savaş taleplerinin hakim olduğu bir dönemdeyiz. Öfkenin erkek egemen dili muteber dil olarak kullanılıyor ve bu atmosferde, özellikle iktidarda ve etkin görevlerde bulunan kişiler barış isteklerine kulaklarını tıkıyor, kimse barıştan söz etmiyor.

 

Böylesine zorlu ve kimselerin anlaşmasının kolay olmadığı bir dönemde Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı avukatlar ve Özgürlükçü Hukuk Platformu olarak, İstanbul Barosu Genel Kurulu’na birlikte katılıyor, tek liste halinde seçimlere giriyoruz. Bu dönemde anlaşılmayı, bir araya gelmeyi başaran bu grupların Başkan Adayı olduğum için heyecan ve gurur duyuyorum.

 

Bizler artık birlikte bir şarkı söylüyoruz, Sil baştan Başlamak Gerek, Sil Baştan Sevmek Gerek Bazen diyoruz. Bu şarkıyı bütün topluma yaymak, halkın hak arama özgürlüğünü savunan, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden, adliye koridorlarında birlikte yaşayarak meslektaşlarımızın sorunlarını çözen, öfke değil barış dilini savunan bir Baro için hep birlikte mücadele edeceğiz.

 

Bu demokratik buluşmayla, hep birlikte HERKES İÇİN ADALET demek için İstanbul Barosu Başkanlığı’na adayım.

 

Sevgi ve Saygılarımla

Av.Filiz Kerestecioğlu

Özgürlükçü, Katılımcı, Çağdaş Avukatlar, İstanbul Barosu Başkan Adayı

13.09.2012