Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre 1562 yeni korona virüsü vakası görülürken toplam hasta sayısı 178 bin 239’a yükseldi. Bu yükselişte normalleşme süreciyle birlikte aşırı bir rahatlama olduğu yönünde haberlerle gündeme gelen Konya ve Diyarbakır’daki artışların önemli etkisi olduğu bildirildi.

İki ilde salgın dolayısıyla pandemi servisine çevrilen hastanelerin tekrar dolmaya başladığı bildirilirken Konya’da pandemi hastanesi olarak belirlenen iki hastanenin kapasitelerindeki artış üzerine bütün hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da yaptığı açıklamasa, ”Biz kurallara uymazsak, gelecekle ilgili tehlike sinyalleri var. Dün Çumra’da bir köyümüzü karantinaya aldık. Çünkü taziye ziyaretinden dolayı 22 kişide bir bulaş oluştu” dedi.

İSTANBUL’DA TEDBİRLERE DENETİM GELDİ

Vaka sayısındaki artış İstanbul’da da endişe yarattı. Valilik 00.00’da kapanması gereken lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin bazılarının kapanış saatine uyulmadığı ve sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı yönündeki ihbarlar üzerine il genelinde ‘Yeni normal denetimi’ yapılmasına karar verdi. Buna göre hafta boyunca İstanbul’un 39 ilçesinde her gün eş zamanlı olarak, “sosyal mesafeye uyum, maske kullanımı, hijyen ve kapanış saatlerine uyum” denetlenecek. Ayrıca, açık olmaması gereken işletmelerin faaliyet gösterip göstermediği de kontrol edilecek.

DERSİM’DE MASKESİZ ÇIKMAK YASAKLANDI

Vaka sayısındaki artışların yeni tedbire neden olduğu bir diğer il de Dersim oldu. Tunceli İl Pandemi Kurulu’nca kent genelinde salgını önlemek amacıyla sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Yasağa ilişkin valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Tunceli merkez ve Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür ilçelerinde zorunlu hallerde evlerinden dışarıya çıkacak vatandaşlarımızın, kendilerinin ve diğer vatandaşlarımızın sağlığı için maske kullanmalarının zorunlu olmasına 30 Haziran 2020 tarihine kadar karar verilmiştir” denildi.