Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'taki yeni yazısında, Türkiye'deki orman yangınlarına müdahale için İsrail'den kiralanan uçakların dosyasını açtı.

Bu uçaklar için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “Bir şirketimizin İsrailli bir şirketten kiraladığı” sözünü hatırlatan Yetkin, kiralamaların detayını yazdı.

Yetkin, ODAŞ Enerji’nin sahibi Burak Altay ve İsrail’den Arad Holding’in sahibi Nimrod Arad’ın ortak girişimde bulunarak İsrail’in Chim-nir firmasından üç yangın söndürme uçağı kiraladığını belirtti.

ODAŞ ve Arad Holding’in İsrail’in doğalgaz ve diğer enerji işleri konusunda da ortaklıkları olduğunu hatırlatan Yetkin Burak Altay’ın ODAŞ'ı Korkut Özal’ın oğlu, Turgut Özal’ın yeğeni Abdülkadir Bahattin Özal ile birlikte yönettiğini aktardı. Altay'la telefonda görüştüğünü açıklayan Yetkin yazısına şöyle devam etti:

"Kendisiyle telefonda görüştüğümüz Altay, hükümet yangınla mücadelede uluslararası yardım çağrısı yaptığında girişimde bulunma fikrinin kendisinden çıktığını söyledi. Bu işe Türker Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ ortağı ve yöneticisi Eray Türker ile girip “Koç Üniversitesi 1999-2000 mezunu, iş yaşamında belli olanaklara sahip” bir grup arkadaşlarını seferber etmişler. Söylediklerine göre, İsrail Büyükelçiliği Twitter yayını yapmasa kendileri bunu reklam aracı gibi duyurmayacaklarmış.

Altay da Türker de özel olarak İsrail’e yönelmediklerini özellikle söylüyor. Türker, ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz’de de uçak aradıklarını söyledi. Ama Altay’ın Arad bağlantısı sonuç vermiş, o nedenle İsrail’den kiralamışlar. Verdikleri bilgi bu. Türker, “Keşke mesela Portekiz’den alabilseydik bu tartışma çıkmazdı” dedi.

NE KADAR KAZANDILAR?

Altay, “Hiç kazanmadık, tamamını cebimizden verdik, devlete bir kuruş yükü olmadı” diyor, Türker doğruluyor. “Tamamını ODAŞ olarak bir ödedik” diyor Altay, “Ama iş dünyasından çok destek vardı, pek çok iş insanı katkıda bulunmaya hazırdı”.

Ne kadar harcadıklarını ise söylemiyorlar ama “fahiş fiyat ödemişler”; son dakikada devreye girildiği için.

Normal olarak kiralanan Trush 510P tipi uçakların, bir yaz sezonu için kiraları 400-500 bin dolar imiş. Şimdi günlük kiralama tarifesinden bunun birkaç katına çıktığı anlaşılıyor.

Bu tip uçaklar yaz sezonluk kiralanırmış, çünkü bunlar aslında daha çok zirai ilaçlamada kullanılan küçük uçaklar. Yangın söndürme amacıyla da kullanılıyor ama daha çok yangının ilk çıktığı anlarda büyümesini önlemek için. Zaten su depoları küçük; 1930 litre. Karşılaştırmak için söyleyelim, AK Parti hükümetinin 100 litre üstünde ihale şartnamesi yazarak ihaleye almadığı Kanada üretimi CL-215 uçaklarının depo hacmi 4900 litre. Kanada, ya da Rus uçakları gibi deniz, göl, ırmak gibi su kaynaklarından su alamıyor, suyu boşalttığında piste dönüp su doldurması gerekiyor. Su depoları ve gerekli diğer yer araç gereci İsrail’in Ankara Büyükelçiliği tarafından satın alınmış."

Yazının tamamı burada.