İsmail Beşikci 1938 yılında Çorum'un İskilip ilçesinde dünyaya geldi. Beşikci Türk Akademisyenler içerisinde Kürt meselesini ve Kürtleri konu eden çalışmalarıyla tanındı ve bu çalışmalarından dolayı ömrünün 17 yılını parmaklıklar arasında geçirdi.

Kürtler, İsmail Beşikci’ye vefa borcunu ödemek için onun adını taşıyan bir vakıf kurdu.

İsmail Beşikci Vakfı Beşikci’nin doğum günü olan 7 Ocak 2012’de kurulmuştu. Vakıf dün akşam 19:00’da hem ikinci yılını hem de İsmail Beşikci’nin doğum gününü kutladı. Kutlamaya aralarında kurum temsilcilerinin ve aydınların bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

İsmail Beşikci Vakfı’nda düzenlenen kutlamaya Kürt Enstitüsü Eş Başkanı Sami Tan, Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) Parti Meclisi Üyesi Ali Ekber Oğuz, BDP İl Yönetiminden Mehmet Akar, Akademisyen Bülent Küçük,  Nubihar Yayınlarından Süleyman Çevik, Avesta Yayınlarından Abdullah Keskin, Araştırmacı gazeteci Yazar Fehim Işık, Kürt Tarihi Dergisinden Davut Uçar, Kürt-Kav Başkanı Kasım Ergün ve çok sayıda kişi katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını İsmail Beşikci Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim gürbüz yaptı. Gürbüz konuşmasında Vakfın iki yılda çok yol kat ettiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Vakıf olarak, geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Kürt Çalışmaları Konferansının bu yıl ikincisini gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Konferans hazırlık ekibi çalışmalarına başladı.

Geçen yıl Barış Süreçleri Söyleşileri Yazar Fehim Işık Moderatörlüğü’nde yapıldı.

Yine geçen yıl Kürt Sineması Araştırma Topluluğunun Moderatörlüğü’nü yaptığı Kürt filmleri gösterimi yapıldı.

Bu çalışmalar bu yıl da haftanın her Cuma günü yapılmaya devam ediyor. Yine geçen yıl hemen hemen her hafta bir söyleşi yapıldı. Bu söyleşilere gazeteci, yazar, akademisyen ve sanatçılar katıldı.

Geçen yıl vakfımızca İsmail Beşikci’nin 20 kitabı yeniden basılarak kamuoyuna sunuldu. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Kürt Çalışmaları Konferansının sunumları kitaplaştırıldı. Vakfımızda “1915 Diyarbakır; Kürtler Sözlü Tarih” araştırma projesi geçen yıldan beri devam ediyor.”

İbrahim Gürbüz konuşmasını bitirdikten sonra Vakfın yönetim kurulu üyesi Ahmet Önal aynı konuşmayı Kürtçe olarak sundu.

BEŞİKCİ 76 YAŞINDA      

Daha sonra İsmail Beşikci’nin 76’ncı yaşı kutlandı. Beşikci’ye iki öğrenci tarafından kasket ve çorap hediye edildi. Sarı Hoca bu hediye karşısında oldukça mutlu oldu ve kahkaha attı. Doğum günü ise pastasını İsmail Beşikci’nin seveni Volkan Süt hediye etti.

Pasta kesildikten sonra Sanatçı Diljen Ronî kutlamaya katılanları eğlendirdi. Diljen Ronî gecede duygularını şöyle ifade etti, “Küçükken Cizre’de bütün Türkler bizler için aynı anlamı ifade ediyordu. Oysa İsmail Hoca hepsinden farklıydı. Çünkü İsmail Hoca bizim dostumuzdu”.

Daha sonra sahneye Şivan Zeren erbanesiyle çıktı. Erbane eşliğinde geceye katılanlar halaylarla geceyi bitirdi.

Kadir Kaçan / Demokrat Haber