Uluslararası Şeffaflık Örgütü, İslam ülkelerinin yolsuzluk listesinin en üst sıralarında olduğunu açıklayan bir araştırma yayınladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün araştırmasına göre, sıralamada ilk 30'a girebilen sadece iki İslam ülkesi var: Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE). Türkiye ise 180 ülke arasında 81. olabildi.

Geçen yıla kıyasla bir puanlık düşüşle 40 puan alan Türkiye, altı basamak daha gerileyerek 180 ülke arasında 81. sırada yer aldı.

Sıralamaya göre, yolsuzluğun en az olduğu ülke Yeni Zelanda.

Karar Gazetesi'nden Güven Adalı'nın haberine göre, 180 ülkenin yer aldığı Yolsuzluk Algı Endeksi 2017 sonuçlarına göre, İslam ülkeleri en kötü performans sergileyen ülkeler oldu.

Yolsuzluğun en azı olduğu ülkeler Yeni Zelanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç, Singapur, Kanada, Lüksemburg, Hollanda ve İngiltere olurken, en son sırada Somali bulunuyor.

Güney Sudan, Suriye, Afganistan, Yemen, Sudan, Libya, Gine-Bissau, Ekvator Ginesi ve Kuzey Kore yolsuzluğun en fazla yapıldığı ülkeler olarak kayıtlara geçti.

2012 ile 2017 yılları arasında yapılan çalışmada en çok puan kaybeden ülkeler ise şöyle sıralandı: Saint Lucia (-16), Bahreyn (-15), Suriye (-12) Türkiye (-10) Gine (-8).

Yolsuzluğun seviyesi ve ülkelerdeki yoğunluğu ile ilgili duyurusunda, Uluslararası Şeffaflık Örgütü şu noktaların altını çizdi:

"Çoğu zaman, iyi niyetli yasalar az uygulanmaktadır ve kurumlar, yolsuzlukla mücadele çabalarını gerçekten etkili kılmak için kozu bulunmamaktadır. Baskı uygulamak ve hükümetleri dürüst ve hesap verebilir kılmak için sivil toplum ve medya önemlidir. Özellikle, insanların grup oluşturma ve kamu politikasını etkileme becerileri de dahil olmak üzere örgütlenme özgürlüğü yolsuzlukla mücadele için yaşamsal öneme sahiptir. Hem sivil toplumun hem de gazetecilerin sesleri kötü aktörlere dikkat çekti ve kolluk kuvvetleri ve mahkeme sistemi tarafından eylem başlatılmasına yardımcı olabilir."

Yolsuzluk ile basın özgürlüğü arasındaki bağa dikkat çeken araştırmada, son altı yılda 368 gazetecinin araştırdığı konu sırasında öldürüldüğünü, ölümlerin yüzde 96’sının yolsuzluk endeksinde 45 puanın altında yer alan ülkelerde gerçekleştiği belirtildi.

TÜRKİYE’DE DÜŞÜŞ SERTLEŞTİ

Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi puanı ve sıralamadaki yeri 2013’ten beri hızlı bir biçimde gerilemeye devam ediyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2017 yılı Endeks sonuçlarına göre, bir puanlık düşüşle 40 puan alan Türkiye, altı basamak daha gerileyerek 180 ülke arasında 81. sırada yer aldı. Uluslararası

Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan 2017 yılı sonuçlarını değerlendirirken, “Türkiye’nin son beş yılda 10 puan kaybetmesi, endekste 28 ülkenin önümüze geçmesine neden oldu; bu da, dünyadaki rekabet gücümüzü azalttı. Hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve hesap verebilirlikten başka çıkar yolumuz yok” dedi.

Haberin tamamı burada.