78’lilerin Girişimi’nin kurduğu Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu, üç yılı aşkın bir süredir sürdürdüğü çalışmada, mağdurları bulup dinlemişti. Şimdi sıra dönemin işkenceci kamu görevlilerinde. Komisyon sözcüsü Celalettin Can, “Saptadığımız gardiyanlar, subaylar, savcılar, mahkeme üyeleri var. Kimisi depresyonda, kimi çıldırmış. Bazısı solcu olmuş” diyor.

Komisyonun şimdiye kadar yaptığı çalışmalar sonrası Diyarbakır Özel Yetkili Savcısı Durdu Kavak soruşturma açıp, savcılığa başvuran 700 kişiyi tek tek dinledi. Bugüne kadar işkence mağdurlarıyla bir araya gelerek hikayelerini dinleyen komisyon, işkenceye karışan görevlilerin peşine düştü. Komisyon Sözcüsü Celalettin Can, şu açıklamaları yaptı:

“Saptadığımız gardiyanlar, subaylar, savcılar, mahkeme üyeleri var. Önce biz yüz yüze görüşerek ifade vermeleri konusunda ikna etmeye çalışıyoruz. O dönemde 20’li yaşlarda olan bu kişilerin çoğu şu anda depresyonda. Kullanıldıklarını düşünüyorlar. Mesela biri çıldırmış. 20 yaşında görev yapmış ama sonradan solcu olmuş gardiyarlar var. Bazılarının çocukları solcu olmuş ve babalarını, yaptıklarından dolayı kabul etmiyor. Böyle dramlar da var. İfade vermekten korkuyorlar çevrelerinden unatanıyorlar. 3 Mayıs’ta Diyarbakır’da basın toplantısı yapacağız. Diyarbakır Cezaevinde işkence gören binlerce insanımız katılmasını planlıyoruz. Savcıya da destek vermek istiyoruz.

Radikal