HDP Gençlik Meclisi üyelerinin 17 Haziran’da işkence gördüklerine dair kamera kayıtları silindi. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan avukat Özgür Yakut’a silinen görüntüler üzerinden teşhis yapması istenirken Yakut, sadece bir güvenlik görevlisini teşhis edebildi.

Gençlerin darp edilmesine tepki gösteren avukat Özgür Yakut da Adana Adliyesi’nde polisler tarafından alıkonulmuştu. Yaşadığı bu olay üzerine polisler ve Adana Adliyesi Özel Güvenlik Birimi görevleri hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na 18 Haziran’da suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunmasının üzerinden geçen 6 ay içerisinde iki savcı değişikliği yaşanan soruşturma dosyasına olay gününe ait kamera kayıtları eklendi.

MA’dan Hamdullah Kesin’in haberine göre, dosyaya eklenen o güne dair kamera kayıtlarında HDP’li gençler ve avukatın polislerce darp edilme anları yer almadı. Yakut’a bu görüntüler üzerinden teşhis yapılması istendi. O anlara dair kamera kayıtlarının silinmesi nedeniyle kendisini darp eden polisleri teşhis edemeyen Yakut sadece bir güvenlik görevlisini teşhis edebildi.

Soruşturma kapsamında kamera kayıtlarından şüphelileri teşhis etmek üzere Aralık ayı içerisinde emniyette çağrıldığını söyleyen Yakut, HDP’li gençlerin ve kendisinin darp edildiği anlara ilişkin kamera kayıtlarının dosya içerisinde olmadığını ifade etti. Kamera kayıtlarının silindiğini belirten Yakut, “Olay yerini gösteren güvenlik kameraları maalesef dosyanın içinde yok. Diğer Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ni gösteren kamera görüntüleri var ama çocukların darp edildiği görüntü yok” dedi.

‘EN BÜYÜK DELİLİMİZ KAMERA GÖRÜNTÜLERİYDİ’

Sadece kendisine fiziki müdahalede bulunan bir güvenlik görevlisini teşhis edebildiğini ifade eden Yakut, “Onun dışında beni odada zorla tutan ve çocuklara fiziki müdahale bulunan polisleri teşhis edemedik. Aradan geçen 6 ay sonrasında soruşturma dosyasında işlenen suça ilişkin tek bir delil yok. Çünkü en büyük delilimiz oradaki güvenlik kamera görüntüleriydi. Güvenlik kamera görüntüleri de aradan geçen 6 ay sonunda silindiği ve dolasıyla dosyaya konulmadığı yönünde bize bilgi verildi. Maalesef bu şu işleyenlerin ceza almayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Bu duruma ilişkin savcıya ek ifade veren Yakut, kamera kayıtlarının silinmesini ‘dosyanın üstünün kapatılması’ olarak yorumladı. Yakut, işlenen bu tür suçlarda sıklıkla karşılaşıldığı gibi delillerin karartıldığını ve kamu görevlilerin korunduğunu belirtti.

NE OLMUŞTU?

Adana, Antalya, Niğde ve Mardin’de yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 5’i çocuk 31 kişi, 20 Haziran’da ek gözaltı süresi için getirildikleri Adana Adliyesi’nde ters kelepçe dayatmalarını kabul etmedikleri için hem adliyede hem de emniyette polis şiddetine maruz kalmıştı. Gençlerin darp edilmesine tepki gösteren Avukat Özgür Yakut da, yine darp edildiği polislerce adliye içerisinde alıkonulmuştu.

Adana Barosu yöneticileri ve bir grup avukatın Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptıkları görüşmenin ardından Av. Yakut serbest bırakılmıştı.