İzmir' çok sayıda sivil toplum kuruluşu, 26 Haziran “BM İşkence ile Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü” dolayısıyla ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP İzmir İl Örgütü de destek verdi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen grup "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Susma haykır işkenceye hayır" sloganları atarken açıklamayı TİHV'dan Aytül Uçar okudu.

Türkiye’de işkence ve diğer kötü muamelelerin sadece askeri darbeler döneminde değil tüm cumhuriyet tarihi boyunca sistematik bir devlet pratiği olarak varlığını sürdürdüğünü ifade eden Uçar, “Ancak ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren mevcut siyasal iktidarın baskı ve kontrole dayalı yönetme tarzı sonucu günümüzde tüm ülke adeta işkence mekânı haline gelmiştir” dedi.

Açıklamanın ardından 19 Şubat’tan bu yana Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Didem Akman’ın annesi Zülfiye Akman ise kısa bir konuşma yaptı. Akman, kızına yapılacak olan zorla müdahalenin bir işkence olacağını belirterek, ölüm orucunda bulunan tutukluların taleplerinin bir an önce kabul edilmesini talep etti. Anne Akman kızından haber alamadığını ifade ederek, cezaevi yönetiminin kendisine bilgi vermemesini de eleştirdi. 

Kaynak: MA