Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, dün yayınlanan “Porno çukurunda debeleniyoruz” başlıklı yazısında, 18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunarak ölümüne neden olmakla suçlanan Uzman Çavuş Musa Orhan’a yer verdi. Yazısında ‘öğretmen bir arkadaşının Batmanlı kadınlarla ilgili anlattıkları’nı aktaran Özgentürk, tepkilere neden oldu.

Özgentürk, bugün sosyal medya hesabından tepkilere yanıt verdi ve ‘suçlayıcı’ ifadeler kullanarak, ‘özür’ diledi.

Özgentürk'ün özrü şöyle:

“Tamam anlaşıldı. Batman halkından özür diliyorum. Batman kayyumla idare edilen bir kent değil. HDP orada kaya gibi sağlam. Kentte ve köylerde dağa çıkan hiçbir kız yok. Analar babalar önce kız çocuklarının okumasına önem veriyorlar. Üniversite okumamış genç kız yok. Herkes sevdiğiyle evleniyor.

Tecavüz hiç yok. Kadın cinayeti hiç yok. Resmi kayıtlar yalan söylüyor hiç genç kız ve kadın intiharı yok. İnsanların bir eli yağda bir eli balda. İş için büyük kentlere gideni ara ki bulasın. Ben bölgede dolaşırken gördüğüm, duyduğum her şey yalanmış. Yeniden özür diliyorum.”

NE OLMUŞTU?

Özgentürk, tepkilere neden yazısında şunları aktarmıştı:

“Batman kadın intiharlarının en çok olduğu kenttir. O bölgeyi çok iyi bilen, bir öğretmen dostum şöyle anlatmıştı: ‘Buralarda kız çocuklarına hiç değer verilmez, babalar kız çocuklarını çocuktan saymaz, onlar okutulmazlar, mal gibi satılırlar. Mirastan onlara hiçbir pay düşmez. Herhangi bir beceri edinmeleri, yaşamlarını kendi ayakları üstünde sürdürmeleri için hiçbir yardım alamazlar. Bu durumdaki genç kızların iki seçeneği vardır: Ya dağa çıkmak ya da kentlerinde görev yapan asker, bürokrat biriyle evlenerek kurtulmak. Bu nedenle pek çok genç kız umutsuzca kendini kandırır, evlilik hayalleri kurar ve ansızın bürokrat, asker bir başka bölgeye tayin olur gider. Çoğu bekâretini kaybetmiş genç kızlar için intihar, bir kurtuluş olur.”