İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİGM), Soma katliamıyla ilgili yeni tespitlerini açıkladı.

"Yangının nedeninin özü, üretim zorlamasıdır" denilen açıklamada, olayın Türkiye Kömür İşletmesi'nin eski imalat sahasında gerçekleşmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Eski ocaklarda toprağın gevşek olduğu belirtilen açıklamada, bu alanlarda kömürlerin iç kızışmasının yüksek olduğu ve çıkan yangından kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeler ve yaşanan göçükler nedeniyle ölümlerin yaşandığına dikkat çekildi.

Soma Holding'in, maliyetin 24 dolara düşürüldüğü açıklamasını hatırlatan Meclis, katliamın sorumlusunun özelleştirme politikaları, rödovans sistemi ve güvencesizleştirme politikaları olduğunu vurguladı.

Özelleştirme kapsamında olan Yatağan Termik Santrali'nde aylardır direnişte olan işçileri hatırlatan Meclis, işçilerin direnişlerinin, Soma katliamıyla daha net anlaşılabileceğini belirtti.

Açıklamada, daha önce 2013 yılında iş cinayetlerinde 1235 işçinin yaşamını yitirdiğini anımsatılarak, talepler şöyle sıralandı: "4857 Sayılı İş Kanunu olmak üzere çalışma yasaları işçi lehine yeniden düzenlenmeli ve sendikal örgütlenmenin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Yaşananların bir numaralı sorumlusu TKİ ve hala madeni işletmeye devam edeceklerini söyleyen Soma Holding'tir. Hükümet derhal istifa etmeli, güvencesiz çalıştırmayı derinleştirmeyi amaçlayan ve gündemde olan taşeron yasası iptal edilmeli, taşeron çalıştırma yasaklanmalı ve tüm madenler kamulaştırılmalıdır."

(ETHA)