Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde 1 polis memuru ile 1 astsubayı ve gasp ettikleri kamyon şoförünü öldüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üyesi Alman vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanması için Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianame Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Bazıları Türk 8 kişi hakkında da yardım ve yataklıktan çeşitli cezaların istendiği, 4’ü tutuklu 11 kişinin yargılanmasına 12 Ocak 2015’te başlanacak.

Hürriyet’te yer alan habere göre; geçen 20 Mart’ta meydana gelen olayla ilgili başlatılan soruşturmada hazırlanan ve Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, halen Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Bakiri’nin ’anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama’ suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

IŞİD KAMPINDAN GELMİŞLER

İddianamede, saldırıyı gerçekleştirilen 3 teröristin yaklaşık 10 ay kaldıkları Suriye’deki IŞİD kampından Türkiye’ye geldikleri, Türkiye’ye geçiren kişinin de Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 53 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili görülen davada adı geçen Heysem Topalca olduğu kaydedildi.

İddianamede ayrıca 3 saldırganın yanı sıra Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar silahlı terör örgütüne üye olmak, tutuklu Fuad Mövsümöv silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçlarından, Türk uyruklu M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmekle suçlanıyor.

11 sanıklı iddianamede Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nca gönderilen ’Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), El Kaide ve El Kaide bağlantılı Cündüş Şam isimli silahlı terör örgütlerine ilişkin’ rapora da yer veriliyor.

Raporda Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri’yle ilgili şöyle denildi:

"Çendrim Ramadani, Muhamed (Muhammed) Zakiri ve Benyamin (Benjamin) Xu’nun, ülkemizin bağımsızlığını tehlikeye soktuğu güvenlik raporuna yansıyan silahlı terör örgütü adına cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs suçunu da işledikleri anlaşılmıştır."

DAVA, 12 OCAK’TA BAŞLIYOR

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede olayın meydana geliş şekliyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Yol kontrolü sırasında taksici K.Ö., aracından inerek görevli askerin yanına gittiği sırada otomobildeki 3 terörist güvenlik güçlerine ateş açtı. Bagajdan aldıkları uzun namlulu silahlarla ateş açan ve el bombası atan zanlılar, polis memuru Adem Çoban, astsubay kıdemli üstçavuş Adil Kozanoğlu ile aracı gasp edilen kamyon şoförü Yaşar Turan’ın ölümüne, 7 asker ve yolcu otobüsünde bulunan 1 vatandaşın yaralanmasına neden oldu. Çatışmanın ardından yaralı olarak kaçmaya çalışan teröristlerden Çendrim Ramadani, Benyamin Xu olay yerinde öldürdükleri kamyon şoförünün aracını gasp ederek Eminlik Köyü’ndeki 112 Acil Ulukışla Eminlik 3 No’lu Aile Sağlık Hizmetleri İstasyonu’na geldi. Terörist oldukları bilinmeyen zanlılar, köylülerin yardımıyla sağlık ocağına götürüldü. Muhammed Zakiri ise olay yerinden yaya olarak kaçtı. Aynı gün ve akşamında gece görüşlü helikopter, jandarma ekipleri ve vatandaşların yardımı yaya olarak aranan Zakiri, Köşkönü Köyü Camii’nde yakalandı."

4’ü tutuklu toplam 11 kişinin yargılanacağı davanın ilk duruşması 12 Ocak 2015 Pazartesi günü Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.