Musul’un işgali ve hilafet ilanının ardından dünyanın gündemine yerleşen Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) yapısı ve üst düzey isimlerinin kim olduğu hakkında bilinenler son derece kısıtlı. Öyle ki örgütün lideri Ebubekir el Bağdadi’nin bile şu ana dek yayımlanan yalnızca iki kare fotoğrafı var.

Diken'deki habere göre; Iraklı terör uzmanı Hişam el Haşimi’nin yaptığı ve The Wall Street Journal tarafından derlenen araştırma, örgütün yapısı hakkında ciddi bulgular ortaya koyuyor.

1. IŞİD’in lider kadrosunda kimler var?

Örgütün hem siyasi lideri hem başkomutanı Ebubekir el Bağdadi. Aynı zamanda halife. Bağdadi’nin Irak ve Suriye’den sorumlu iki yardımcısı var. Ebu Ali el Anbari Suriye, Ebu Müslim el Türkmeni ise Irak’tan sorumlu. Her ikisi de Saddam Hüseyin döneminde generallik yapmış. Bu üç isim ‘el imara’ yani ‘emirler’ olarak adlandırılıyor.

2.Yardımcılara bağlı olarak kimler çalışıyor?

IŞİD’in ele geçirdiği 12 bölgeye atadığı valiler Bağdadi’nin iki yardımcısına bağlı olarak çalışıyor. Anbari ve Türkmeni’ye bağlı dokuz konsey bulunuyor. Politika üretmek ve ‘devlet’i yönetmekten sorumlu konseyler bakanlık işlevi görüyor.

3. Konseylerin sorumluluk alanı nedir?

Liderlik Konseyi: Konsey kanun yapmak ve önemli kararlar almakla görevli ancak konseyden çıkan kararların Bağdadi tarafından onaylanması gerekiyor. Konsey üyelerinin ‘halife’yi görevden alma yetkisi bulunuyor.

Şura Konseyi: Dini ve askeri konuları ele alan ve liderlik konseyine danışmanlık yapan konsey, şeriat hukukunda uzman dokuz kişiden oluşuyor.

Askeri Konsey: Savaş sırasında tam yetkiye sahip konsey, IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerin savunulmasında görevli.

Hukuk Konseyi: Aile içi anlaşmazlıklar ve dini kuralların ihlali konularıyla ilgilenen hukuk konseyi, askerlik işlemlerinden de sorumlu.

Güvenlik Konseyi: Örgütün elindeki bölgeleri ve kontrol noktalarını denetliyor; idam cezalarını uyguluyor.

İstihbarat Konseyi: Liderler Konseyi için ‘İslam Devleti’nin düşmanları hakkında bilgi sağlamakla görevli.

Finans Konseyi: Maliye bakanlığı işlevi görüyor. Konsey, örgütün elindeki petrolün satılması, silah anlaşmalarının yapılması ve milyonlarca dolar olduğu tahmin edilen denizaşırı nakit paranın kontrolünü sağlıyor.

Savaşçılara Destek Konseyi: Görevi cihatçıların bölgeye gelişini ve yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a girişini kolaylaştırmak.

Medya Konseyi: Resmi açıklamaların ve beyanatların yayımlanmasıyla sosyal medya hesaplarının kontrolünden sorumlu.