ABD liderliğindeki koalisyon Suriye'ye yönelik hava saldırılarının üçüncü gecesinde IŞİD kontrolündeki rafinerileri hedef aldı.

ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri uçaklarıyla yapılan saldırılarda 14 militan ve 5 sivilin öldürüldüğü ileri sürüldü.

ABD ordusu IŞİD'ın rafinerilerden günde 2 milyon dolar gelir elde ettiğini söylüyor.

IŞİD son aylarda Suriye ve Irak'ın geniş kesimlerini kontrolü altına almıştı. Bu bölgelerdeki petrol sahaları örgüt için önemli bir gelir kaynağı.

ABD ORDUSU: 12 PETROL RAFİNERİSİ VURULDU

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Arap müttefikleriyle birlikte Suriye'de IŞİD'in kontrolündeki 12 petrol rafinerisinin vurulduğunu açıkladı.

CENTCOM, Suriye'de Pazartesi erken saatlerden bu yana süren hava saldırılarının son hedeflerine yönelik yaptığı yazılı açıklamada, savaş uçakları ve insansız hava araçları ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kontrolündeki petrol rafinerileri ve IŞİD'e ait bir araca, toplam 13 saldırı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıların Suriye'nin doğusundaki El Mayadin, El Hasakah, Ebu Kemal ve Deyr ez Zor bölgelerinde gerçekleştiği belirtildi. Operasyonun son ayağında ABD güçlerine Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de destek verdi.

CENTCOM açıklamasında "Saldırıların rafinerilere verdiği zararı tespit etme çalışmaları sürüyor, ancak ilk bulgular saldırıların başarılı olduğunu gösteriyor" denildi.

GÜNLÜK 2 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİYOR

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın açıklamasına göre IŞİD, kontrol ettiği rafinerilerin her birinden bir günde ürettiği 300 ila 500 varil petrolle, toplamda günlük 2 milyon dolar gelir elde ediyor.

Açıklamada rafinerilerin, IŞİD'in küçük ölçekli eylemlerine petrol ve gelecekteki saldırıları için ekonomik kazanç sağladığına vurgu yapıldı.