22 Suriyeli rehinenin kafalarının kesildiği ve bunun HD kaliteyle çekilmiş, izleyiciye bir 'sinema filmi' gibi sunulduğu katliam videosundaki cihatçıların kimliklerinin belirlenmesi için kare kare yapılan incelemelerin ardından, videonun yapımının en az 200 bin dolara mal olduğu belirtildi.

Ayrıca videoda görünen vahşetin arkasının olduğu da ortaya çıktı. Analiz edenler ışık gölge uyumsuzluğundan dolayı videonun 2 ila 6 saat arasında çekildiğini ifade ediyor. Bu da infaz edilenlere yapılan işkencenin bambaşka bir hali.

Profesyonel kameralar kullanılarak çoklu çekimlerin yapıldığı belirtilen video ile ilgili İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Quilliam ve ABD merkezli Terörizm Araştırma ve Analiz Konsorsiyumu (TRAC) tarafından yapılan analizin sonuçları şöyle:

1- Neredeyse infazı gerçekleştiren tüm IŞİD militanlarının yüzü açık. İnfaz timine İngiltere basının “Cihatçı John” adını verdiği yüzü maskeli cihatçı liderlik ediyor. Örgütün propaganda mesajını o okuyor.

2- Videodan çekim için militanların ve rehinelerin yerlerinin sık sık değiştirildiği anlaşılıyor. 22 IŞİD militanı Avustralya, Endonezya, Malezya, Filipinler, İngiltere, Belçika, Almanya gibi farklı ülke ve etnisitelerden.

3- İnfaz timinden sadece birinin kimliği resmen deşifre edildi. O da Fransa’dan 2013’te Suriye’ye giden Maxime Hauchard. Diğer ülkeler videoda kendi vatandaşlarının olup olmadığını hâlâ soruşturuyor.

4- İnfazcılardan üçü sadece geçiş sekanslarda görülüyor. 'Cihatçı John’ dışındaki tek maskeli militan da bu üç infazcıdan biri. Analistler bu maskeli militanın “Cihatçı John”ın dublörü olabileceğini düşünüyor.

5- Yaka mikrofonu taktıkları görülen iki IŞİD militanının sesleri duyulmuyor. Sesleri ya kesildi ya da daha sonraki videolarda kullanılmak üzere kaydedildi.

6- Işık ve gölgeler videonun 4-6 saat süresinde çekildiğini gösteriyor. Video çoklu çekim modunda çekilmiş ve birçok uyumsuzluk var.