Diyarbakır’da ‘IŞİD emiri’ olmakla suçlanan sanık, aynı davada ikinci kez tahliye edildi.

Kayapınar ilçesindeki bir hücre evine 26 Ekim 2016’da düzenlenen operasyonda iki polis hayatını kaybetmiş, yedi militan öldürülmüştü.

Daha sonra aralarında ‘IŞİD’in Diyarbakır emiri’ N.T.’nin de bulunduğu 16’sı tutuklu 18 şüpheli hakkında 37 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugüne kadar yapılan duruşmalarda tüm sanıklar tahliye edilmişti. Tutuksuz sanık N.T., geçen günlerde ‘kuvvetli suç şüphesi’ gerekçesiyle tekrar tutuklanmıştı.

Başka bir IŞİD davasında yargılanan A.S.’nin dosyası da bu davayla birleştirilmişti. Davanın bugünkü duruşmasına katılan A.S., hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

A.S. şunları söyledi: “Hakkımda açılan dava istihbaratın komplosudur. Dışarıda bulunduğum sürede beni sürekli olarak isim vermem konusunda tehdit ettiler. Aksi halde bana dünyayı zindan etmekle tehdit ettiler.” 

Savcı, A.S.’nin tahliyesini isterken, N.T.’nin hücre evlerinde parmak izi tespit edildiğini, sanığın evinde bulunan özel yapım bel korsesi, dijital eşyalar, örgüt propagandasını içeren belgeler, telefon görüşmeleri ve hakkındaki tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde kuvvetli suç şüphesinin olduğunu belirterek tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme, N.T.’nin daha önce uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edilip yeniden tutuklandığını, bu şekilde tutukluluk süresinin daha da arttığını belirtti.

Kararda, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alındığında her ne kadar aleyhine kuvvetli suç şüphesini gösteren somut deliller bulunsa da tutukluluğun devamına karar verilmesinin ölçülü ve orantılı olmayacağı savunuldu.

N.T., adli kontrolle tahliye edildi.

Kaynak: Diken