Niğde Ulukışla'daki IŞİD saldırısının zanlılardan Benyamin Xu’nun İstanbul ’da yardımlaşma derneği olduğu iddia edilen bir dernekle temas kurduklarından söz ettiği ancak savcılığın ne bu derneği ne de Xu’nun İstanbul’da irtibata geçtiği bağlantıları araştırmadığı ortaya çıktı.
MİT çalışanı olduğu iddia edilen Heysem Topalcanın da firari sanık olduğu dosyada zanlılardan Alman vatandaşı olan Benyamin Xu’nun iddianamede yer alan ifadesinde ilginç ayrıntılar yer aldı.

Eda Yıldırım'ın Evrensel gazetesinden yer alan haberine göre, Xu, ifadesinde Nisan 2013 tarihinde İstanbul’a geldiklerini, burada Muhammed adında bir Türk ile buluştuklarını, Muhammed’in İstanbul’da ambleminde açık yeşil renkler olan bir yardımlaşma derneğini 'çalıştığı yer' olarak gösterdiğini söylüyor. Xu, Muhammed adlı kişinin buradan da kendisini bir eve götürdüğünü, bu evin İstanbul’un göbeğinde ve çocukların girip çıktığı resmi bir yer olduğunu, yardımlaşma derneğine benzediğini, orada bulunan çocuklara, “Bunlar geleceğin mücahitleri” denildiğini anlatıyor.

Ancak iddianamede IŞİD üyelerini Türkiye ’de ağırlayan ve “mücahit yetiştirdiği” ifade edilen açık yeşil renkteki amblemi bulunan derneğin araştırıldığına dair herhangi bir bilgi yok.

Öte yandan Xu, Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifadede IŞİD’in diğer ülkelerde nasıl örgütlendiğine ilişkin önemli bilgi de veriyor. Daha önce Almanya’da yaşayan Xu, babası ile birlikte Fussilat adında bir camiye gittiğini ve bundan sonra Suriye’ye gitmeye karar verdiğini söylüyor.

DAVA DA ERTELENMİŞTİ

3’ü IŞİD üyeleri  11 zanlının yargılandığı davanın 12 Ocak’ta görülecek ilk duruşması da 2 gün kala mahkeme tarafından ertelenmiş, savcılık basına telekonferans yönteminden vazgeçildiği için duruşmanın ertelendiğini duyururken, mahkeme ise sanıklara avukat sağlanması için duruşmayı ertelediğini açıklamıştı.