IŞİD zulmünden kurtulmak için yurtları Şengal'i terk etmek zorunda kalıp Silopi sınırına ulaşan yüzlerce Êzidî aileden pasaportu olanlar, sınırın bu tarafına geçmeyi başarıp, Silopi Belediyesi tarafından AFAD konutlarına ve kurulan çadır kentlere yerleştirildi. Buna rağmen içerisinde bulundukları kötü koşullar yüzünden birçoğunda sağlık sorunları baş göstermeye başladı. Pasaportu olmadığı için geçişlerine izin verilmeyen yüzlerce Êzidî ise perişan halde öte tarafta sınır kapısının açılmasını bekliyor.

Yurtları Şengal'in IŞİD çetelerince işgal edilmesi üzerine katledilmekten kurtulmak için yüzlerce Êzidî aile, önce dağlara sonra da önceki gece Türkiye'nin Silopi sınırına ulaştı. Êzidî ailelerden sadece pasaportu olanların Habur Sınır Kapısı'ndan geçişlerine izin verildi. Sınırı geçmeyi başaran ilk Êzidî kafilesi, geldikleri Şırnak'ın Silopi ilçesinde belediye tarafından AFAD konutlarına yerleştirildi. Fakat her geçen saat Êzidî yurttaşların sayısının artması üzerine belediye tarafından yeni gelen Êzidî yurttaşlar için ilk gelen kafilenin yerleştirildiği AFAD konutlarının yanındaki boş araziye çadır kent kuruldu.

SINIRIN ÖTE TARAFINDA KADERLERİNE TERK EDİLDİLER

Pasaportu olmayan yüzlerce aile ise sınırın öte tarafında kaderlerine terk edildi. Geçişlerine izin verilmeyen bu Êzidî ailelerin sınırdan geçmeleri için HDP'li milletvekillerinin temaslarda bulunmalarına rağmen bu zamana kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı. Geçişlerine izin verilmemesi üzerine dün gece aralarında çocukların da bulunduğu 130 civarında Êzidi yurttaş, sınırdan kaçak olarak geçmeye çalışırken Türk askerleri tarafından gözaltına alındı.

PASAPORTU OLMAYANLAR SINIRI KAÇAK GEÇMEYE ÇALIŞTI

Gözaltına alınanlar daha sonra Senan İdin Kız Öğrenci Yurdu'na yerleştirildi. Yurda yerleştirilen Êzidîlerin dışarıya çıkmalarına izin verilmezken edinilen bilgilere göre, işlemlerinin yapılmasının ardından bu Êzidî yurttaşlar da kurulan çadır kente yerleştirilecek.

AFAD konutlarına ve kurulan çadır kente yerleştirilenler için de şartlar çok iyi değil. İhtiyaçlarının karşılanması noktasında yaşanan yetersizliklerin de eklenmesiyle birçok kişide sağlık sorunları baş göstermeye başladı.

Baş gösteren sağlık sorunları konusunda Bişeng Sağlık Merkezi görevlileri ve 7 kişiden oluşan gönüllü bir doktor gurubu, kendi imkanları dahilinde hastalarla ilgilenmeye çalışıyor.

DOKTOR VE İLAÇ SIKINTISI HAD SAFHADA

Bu gönüllü doktorlarından biri olan Sabahattin Demir, hastalar için kendi çabalarıyla bir çok ilaç getirseler de bu ilaçların çoğunun aşırı sıcaktan kaynaklı bozulduğunu ifade etti. Hasta sayısının gün geçtikçe arttığını da paylaşan Demir, durumu kötüleşen hastaları Silopi Devlet Hastanesi'ne gönderdiklerini aktardı. Demir, yeterli önlem alınmaması halinde salgın hastalık tehlikesinin başlayabileceği uyarısında da bulundu.

Demir, "Günde ortalama 70 hastaya bakıyoruz. Hastaların çoğunu tedavi edebiliyoruz ama hastalığın önüne geçemiyoruz. Hastalık vakaları günden güne çoğalıyor, en çok idrar yolları enfeksiyonları ve ishal vakalarıyla karşılaşıyoruz" dedi.

Demir, ilaç ve daha fazla sayıda doktor ihtiyacının yanı sıra IŞİD çetelerin katliamından kaçan insanların psikolojik travma geçirmesi nedeniyle acil olarak psikiyatri doktorlarına da ihtiyaçları olduğunu ifade etti. (DİHA)