IŞİD'in, Musul'u ele geçirmesinin ardından kendisine destek veren 17 örgütten biri olan Ensar El İslam Örgütü ile çatışmaya girdiği belirtiliyor.

Musul'un kasabalarında iki günden bu yana Kürt güçlerinin operasyonlarında kayıp veren IŞİD içinde çatlaklar yaşanmaya başlandı.

Musul'un Üniversite Caddesi olarak bilinen Mecmua bölgesinde 12 IŞİD militanının cesedi sivil halk tarafından cadde üzerinde bulundu. Musul'un Filistin semtinde de IŞİD mensubu olduğu belirtilen 4 kişinin öldürülerek cesetlerinin sokağa atıldığı öğrenildi.

IŞİD'in, İslamcı gruplar tarafından 16 militanının infaz edilmesinin ardından Musul'da iç çatışmanın da tırmandığı belirtiliyor. IŞİD'in intikam amacıyla Musul'un Endülüs semtinde radikal İslamcı Ensar El İslam grubuna bağlı 20 kişiyi öldürdüğü söyleniyor.

Ensar El İslam grubuna bağlı olan Kürk radikal İslamcılar ile IŞİD'e destek veren Musul'daki Sünni Kürtlerin peşmergeye karşı savaşmak istemediğini öne süren bazı kaynaklar, bu grupların Maliki yönetiminden şikayetçi olduğunu ve Kürdistan yönetimi ile herhangi bir sorunları olmadığını belirtiyor.

IŞİD'in Musul'da yeniden otorite sağlayabilmek için kendisine karşı görüş belirten diğer gruplarla da önümüzdeki günlerde çatışmaya başlayabileceği söyleniyor.

MUSUL'DA IŞİD VE ENSAR EL İSLAM ARASINDA İÇ ÇATIŞMA

Kürdistan Bölgesel Yönetimi istihbarat kaynakları da Musul'da IŞİD ve daha önce kendisine biat etmiş olan Radikal İslamcı Kürt 'Ensar El İslam' örgütü arasında çatışma başladığını ileri sürdü.

Ensar El İslam örgütünün, Saddam Hüseyin'in yakın çalışma arkadaşı İzzet El Duri'nin etrafında toplanan eski Baas partililerin desteğini de alarak IŞİD militanlarıyla çatıştığı kaydedildi.

Kürt yetkililer, 9 Haziran tarihinde IŞİD ile ortak hareket eden çok sayıda İslami örgüt ve Baas partilinin IŞİD'in koyduğu kuralları ve bölgedeki cinayetlerini benimsememesi üzerine fikir ayrılıkları yaşandığını ve bunun bir süre sonra çatışmaya döndüğünü belirtti.

İslami grupların IŞİD'i ileride kendilerine tehdit olarak gördüklerini belirten güvenlik kaynakları, iç infazların bundan sonra da süreceğini değerlendirdiklerini söyledi.

ENSAR EL İSLAM ÖRGÜTÜ

Ensar El İslam örgütünün 2003 yılındaki Irak savaşı sırasında İran sınırına yakın Halepçe kentinde konuşlu bulunduklarını ve ABD askerleri tarafından dağıtıldığını belirtti. IŞİD'in Musul'a girmesinden sonra 17 İslami örgütün desteğini aldığını belirten askeri kaynaklar, kadroları genellikle Halepçe bölgesindeki Kürtlerden oluşan Ensar El İslam'ın da bu gruplardan biri olduğunu ifade etti. (Ajanslardan derlenmiştir)