Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'e bağlı grupların Êzidilerin kutsal toprakları Şengal'e saldırmasını ve Êzidilere yönelik katliam başlatmasını protesto etmek için Almanya'nın Herford kentinde yaşayan Êzidiler de Cuma günü bir gösteri düzenleyecekti. Ancak protestonun afişini kentteki bir restoranın camında gören IŞİD yanlısı olduğu söylenen Çeçen kökenli bir grup Selefi, restorana saldırdı.

ANF'nin haberine göre; dün akşam saatlerinde gerçekleşen olayda saldırganlar lokanta sahibinden afişi indirmesini istedi, ancak lokanta çalışanları afişi indirmeyeceklerini söyledi. 6 kişilik grup bunun üzerine sopa ve bıçaklarla lokanta sahibi ve çalışanlarına saldırdı. Olayda 31 yaşındaki lokantanın sahibi ile 16 yaşındaki bir Ezidi genç bıçak darbeleri sonucu yaralandı.

POLİS: SALDIRGANLARI TANIYORUZ

Olayın akşam saatlerinde sosyal medyada yayılması üzerine Herford'ta yaşayan Êzidiler lokanta önüne toplandı. Sayıları 500'ü geçen kalabalık grup IŞİD'in Şengal'deki saldırılarını ve Alman polisinin çetelerin Almanya'daki uzantılarına göz yummasını protesto etti. Kentteki polis gücünün yetmemesi üzerine Dortmund, Münster ve Bochum'dan yüzlerce polis Herford'a akın etti.

Polis göstericileri biber gazı kullanarak dağıtırken, ikametgahları Herford, Hiddenhausen ve Hamburg'da olan Çeçen kökenli 6 saldırgan geçici olarak gözaltına alındı. Dün gece saat 22.00 sularında sona eren olayların ardından polis ise "Saldırganlar bizim tarafından tanınıyordu" açıklamasını yaptı.

Olayın ardından ANF'ye konuşan Almanya Êzidî Dernekleri Federasyonu (FKE) Eşbaşkanı Ali Atalan ise Êzidi gençlere sağduyu çağrısı yaparak provokasyonlara gelinmemesini istedi. Tehditlere ve böylesi kışkırtmalara karşı kararlı mücadelenin yanında sağduyulu olunması gerektiğini belirten Atalan şu açıklamayı yaptı:

"Bu olay IŞİD çetelerinin artık sadece Kürdistan ve Ortadoğu ülkelerinde değil bütün dünyada da tehlikeli olduğunu göstermiştir. Alman güvenlik güçlerinin IŞİD sempatizanlarına ses çıkarmaması şayet bilinçliyse bu vahim bir olaydır, değilse de bu bir devletin iflasıdır. Bu çeteler serseri bir mayın gibi ellerini kollarını sallayıp her yerde rahatça dolaşıyor. Bunların Almanya'nın da ahengini bozacağı konusunda hükümeti uyarıyoruz."