Irak Şam İslam Devleti'nin uyuşturucu ile olan bağına ilişkin yeni iddialar ortaya atıldı. Sentetik bir uyuşturucu madde olan "Captagon"un (Kaptagon), IŞİD ve El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra tarafından yaygın bir şekilde kullanıldığı bildirildi. Ayrıca, "acıyı unutma" ve "cesaret" için kullanılan bu hapların, artık Suriye'de üretildiği belirtilirken; hapların Körfez ülkelerine ulaştığında, silah olarak geri döndüğü de belirtildi.

CAPTAGON'UN ETKİLERİ

Uyuşturucu kullanımı ve satışına ilişkin bir tacirle görüşen Arte televizyonunun haplarla ilgili aktardığı bilgiye göre, küçük beyaz bir hap olan Captagon, acıyı ve korkuyu unutmayı sağlıyor. Bu hapların yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği Suriye savaşında çok yaygın bir şekilde kullanıldığı kaydedildi.

1963 yılında üretilen Captagon, 1986 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından psikotrop madde listesine alındı. O tarihten beri çoğu ülkede yasaklandı ve Fransız sağlık güvenliği kurumu tarafından uyuşturucu madde olarak sınıflandırıldı.

"ONU DÖVÜYORDUK, AMA HİÇBİR ŞEY HİSSETMİYORDU"

Reuters haber ajansına konuşan Humus Uyuşturucuyla Mücadele Tugayı'nın bir yetkilisi Captagon etkisi altındaki bir kişinin şaşırtıcı davranışına dikkat çekerken, yetkili, "Onu dövüyorduk, hiçbir şey hissetmiyordu. Aralarından çoğu aldığı darbeler karşısında gülüyordu" diyor.

SAVAŞ EKONOMİSİNE DÖNÜŞTÜ: SURİYE'DE ÜRETİLİYOR

Bu uyuşturucu maddenin aynı zamanda savaş ekonomisi için kullanıldığı, Suriye'nin ise Captagon haplarının üretimi ve ihracatının merkezi haline geldiği belirtiliyor.

2011'den önce Captagonun üretim yeri Lübnan iken, 2000'li yılların başında bu haplar Türkiye ve Suriye'de üretiliyordu. Çoğunlukla körfez ülkelerine ihraç ediliyordu.

LÜBNAN'DA ÜRETİM DÜŞTÜ, SURİYE'DE ARTTI

Reuters'a konuşan bir uyuşturucu taciri, Suriye çatışmasının başlamasından sonra Lübnan'daki yerel Captagon üretiminin yüzde 90 oranında düştüğünü söyledi.

Uyuşturucu taciri, üretim fabrikalarının Suriye'ye taşındığını sözlerine ekledi.  Radikal dinci hareketlerin uzmanı Radwan Mortada'ya göre Captagon ticareti gerçek bir savaş ekonomisinin doğuşuna yol açtı.

Mortada, "Suriye'deki milisler bir kısmını tüketiyor ama başta Körfez ülkeleri olmak üzere yurtdışına ihraç ediyorlar. Kazandıkları silah satın alıyor ve operasyonlarını finanse ediyorlar" dedi.

200 bin hap içeren bir poşet, varış noktasına ulaştığında 1,2 milyon dolar kazanç sağlıyor. Suudi Arabistan bu uyuşturucu maddenin en çok talep gördüğü ülkelerin başında geliyor.

Her yıl Suudi Arabistan'da 55 milyon hap ele geçiriliyor.

Ancak Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi'nin 2013'teki bir raporuna göre bu rakamlar Suudi Krallığında dolaşan hapların sadece yüzde 10'una denk geliyor.  Suriye pazarında, tek bir Captagon hapı 5 ila 20 dolar arasında satılıyor. (ANF)