CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, IŞİD’in Türkiye’de 800 milyon dolarlık petrol sattığını söyledi. IŞİD hakkındaki araştırmalarının sonuçlarını açıklayan Ediboğlu, şunları ifade etti: IŞİD dünyayı tehdit eden bir terör örgütü. Kolayca insan öldüren, insan öldürerek cennete gideceklerine inandırılmış bir grup.

Böyle bir grubun her an Türkiye’de bir takım eylemlere girişmesi beklenebilir. Bu zihniyetteki binlerce insanın Türkiye ile işbirliği halinde olması son derece tehlikeli. Yarın öbür gün bizden hangi taleplerle bulunacaklarını kestiremiyoruz. Çünkü bunlar Türkiye’deki rejimi de İslam dışı kabul ediyorlar. Bugün Irak yarın Türkiye’de benzer katliamlar ya da benzer eylemler yapmayacakları konusunda kimse garanti veremez.

Güler Yılmaz'ın Taraf'ta yer alan haberine göre IŞİD, bu sene işgal ettiği petrol bölgelerinden elde ettiği (Suriye’nin kuzeyindeki Rumeylan petrol bölgesi, son olarak Musul) 800 milyon dolarlık petrolü Türkiye’de satıyor.

Hatay sınırına yakın köylerden borular çekiyorlar. Benzer boru hatları Kilis, Urfa ve Gaziantep’te de var. Bunu Türkiye tarafına aktarıp paraya dönüştürüyorlar. Petrolü rafinerilerden getiriyorlar, maliyet sıfır. Suriye’de sınıra yakın yerlerde ilkel yöntemlerle rafine ediyorlar ve Türkiye üzerinden satıyorlar bunun değeri de 800 milyon dolar.

Gerek Suriye’ye gerek Irak’a Avrupa’dan, Rusya’dan Asya ülkelerinden ve Çeçenistan’dan büyük miktarda savaşçı geliyor. Bunlar Türkiye üzerinden gidiyor. IŞİD’a katılmak için yurt dışından gelenlere Suriye ve Irak’a geçişlerinde yardım eden en az bin Türk vatandaşı olduğu bilgisi var. Bu işin içinde MİT olduğu iddiası var. MİT’in bilgisi olmadan böyle bir olayın gerçekleşme şansı yok.