1 Eylül 2015’te IŞİD tarafından kaçırıldığı iddia edilen Er Sefter Taş’ın örgüt tarafından yakılarak infaz edildiğine dair görüntülerin üzerinden 10 ay geçti.

Journo’dan Fırat Yeşilçınar’ın haberine göre, Taş’ın nerede olduğuna dair hükûmet tarafından bir açıklama yapılmadığı için baba Aydın Taş, “Perişan haldeyiz, kimse bize ulaşmadı” diyerek oğlunun akıbetiyle ilgili gaiplik davası açtı.

Oğlunun 3 yıldır kaçırıldığını ifade eden baba Taş, “Bugüne kadar yetkililer bana net bir şey söylemedi. Yakılma videosunun ardından da bana açıklama yapılmadı. Sadece bekle diyorlar. Genelkurmay’a, Savunma Bakanlığı’na ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na defalarca dilekçe yazdım. Fakat hiçbiri bana geri dönmedi.” diye konuştu.

Çocuğu ile ilgili gaiplik davası açtığını söyleyen Baba Taş şu ifadeleri kullandı: “Çocuğumun hayatta olup olmadığına ilişkin dava açtık. Davanın sonucu Pazartesi belli olacak. Hâkim bana dosyanın kapatılacağını ve oğluma şehitlik verileceği söyledi.”

‘OĞLUMUN AKIBETİNİ ÖĞRENMEK HAKKIM’

Baba Taş eşinin de psikolojik durumun iyi olmadığı ve ilaçlar ile ayakta durduğunu ifade ederek, “Annesi sürekli oğlunun yaşama umudu ile bekliyor” dedi.

Taş, “İnsanın evladının yakılma görüntülerinin çıkması nasıl ifade edilebilir ki. Bir babanın durumu nasıl olabilir. Benim devlet yetkililerinden ricam şu. Çocuğuma ilişkin bir açıklama yapsınlar. Eğer şehit olmuşsa ben de şehit oldu diyeyim. Tek isteğim bu. Ama eğer sağ ise bana bu mutlu haberi versinler. Bana açıklama yapmak zorundalar. Oğlumun akıbetini öğrenmek benim hakkım.” İfadelerini kullandı.

CHP’Lİ YARKADAŞ: ASKERİMİZ SAĞ SALİM GETİRİLSİN

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yakılma görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından gerek aile gerek de iktidar ile direk iletişime geçen isimlerden biri.

 Yarkadaş, konu ile ilgili defalarca soru önergesi verdi fakat, herhangi bir sonuç alamadı.

Yarkadaş, “Askerlerimizin durumunu her platformda AKP’li yetkililere söyledik. Olayın hemen ardından da ben askerimizin babasını aradım. Destek olmak istedik. Ama hükümetten herhangi bir açıklama yapılmadı. Ailenin bugün gaiplik ilânı vermesi bir tarajedidir. Aile umudunu kesmiş. İktidar derhâl askerimizin nerede olduğunu açıklamalı ve askerimizin sağ salim getirilmesini sağlamalıdır.”

HDP’Lİ ADIYAMAN: GAİPLİK DAVASI BİLİNÇLİ İSTENDİ

Halkların Demokratik Partisi Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ise şu ifadeleri kullandı: “Gaiplik meselesi hukuki bir meseledir. Normal bir insandan beş yıl içerisinde haber alınamıyorsa bu dava açılır. Aile bu davayı miras gibi bir takım haklar için yapar. Ama bu olay böyle bir mesele değildir. Bu çocuk bir asker. Bu çocuk yaralı olarak ele geçmiş. Ve IŞİD bir video yayınlamış, videoda çocuklar yakılmış. Babanın gaiplik davasının açması bilinçli olarak istendi. Yani gaiplik davası açsın, haklarını alsın ve bu olay sessiz sedasız kapansın istiyorlar. Ama biz bunun peşini bırakmayız.”

NE OLMUŞTU?

IŞİD kaçırdığı iki askeri yakarak öldürdüğünü ilan etmiş, bununla ilgili olduğunu öne sürdüğü bir video ve fotoğraflar yayınlamıştı.

Videoda, Türkçe konuşan bir IŞİD militanının örgüt propagandasının ardından asker kamuflajı içindeki bir kişi Türkçe konuşarak isminin Sefter Taş olduğunu söylüyordu. Sefter Taş, 1 Eylül 2015’te Suriye sınırındaki Kilis sınır karakolunda IŞİD’le çıkan çatışmada kaybolan ve örgütün kaçırdığı sanılan askerin ismiydi. Taş’ın ailesi, basına konuşarak, oğullarının kurtarılması için yardım istemişti.

Diğer asker kamuflajlı ve yine Türkçe konuşan kişiyse isminin Fethi Şahin olduğunu, jandarma istihbaratta görev yaptığını söylüyordu. Ancak bu kişiyi örgütün kaçırdığına dair bir bilgi bulunmuyor.

Videodaki örgüt militanı, Türkiye’nin bölgeden çekilmemesi durumunda eylemlerine devam edeceği uyarısında da bulunmuştu.

Video yayınlandıktan sonra sosyal medyada yer yerinden oynarken, internete erişimde kısıtlamalar başlamıştı.

Videonun ardından ana akım medya en ufak bir haber geçmezken, milli savunma bakanlığı, videonun incelendiğini açıklamakla yetinmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, İzmir’de yaptığı bir konuşmada olaya değinmeden El Bab operasyonunun devam edeceği sinyalini vermişti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise üç askerin IŞİD’in elinde bulunduğunu, bunun haricindeki bilgilerin teyide muhtaç olduğunu ifade etmiş, “Bilgiler teyit edilmeden de bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini söylüyoruz” demişti.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da videonun gerçek olup olmadığını bilmediğini söyleyip topu savunma bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) atmıştı.

Son olarak açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, videoya ilişkin net bilgi olmadığını söylerken, konuya ilişkin haber yapan kuruluşlara da ‘ayağını denk alma’ uyarısında bulunmuştu.