Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) işgal ettiği Ezidi kenti Şengal’in kurtarılması için Peşmerge tarafından kapsamlı operasyon başlatıldı. ABD öncülüğündeki koalisyona bağlı savaş uçaklarının desteğinde süren operasyonlar etkili olurken Şengal dağından binlerce Peşmerge operasyonlara katılıyor. Hava operasyonlarında ise IŞİD’in atadığı Şengal Valisi Ebu Ayşe öldürüldü. haber yapmak amacıyla bölgede bulunan Erbil merkezli Rûdaw TV’nin iki muhabiri IŞİD tarafından kaçırıldı.

Namık Durukan’ın Milliyet’te yer alan haberine göre IŞİD’in işgali altında bulunan Şengal’in kurtarılması amacıyla Peşmerge Güçleri tarafından bugün sabahın erken saatlerinde üç koldan saldırı başlatıldı. Rûdaw’ın savaş cephesinden bildirdiğine göre, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçakları Şengal ve Zumar nahiyesi çevresindeki IŞİD mevzilerine bomba yağdırıyor. Peşmerge Güçleri ise hava saldırıları kapsamında koordineli şekilde örgüt hedeflerine karşı ağır silahlarla saldırıya geçti. Operasyonun saat 07.00 sıralarında Hugne, Karez ve Kubanke cephelerinden başladığı bildirdi.

DAĞDAN İNDİLER


Operasyona peşmergelerin yanısıra PKK, YPG ve Ezidi savaşçılar da katılıyor. Şengal Dağı’ndan inen Kürt savaşçılar kent merkezine doğru koordineli ve kapsamlı saldırıya geçti. Dağdan inen Kürt birlikleri stratejik bölgelere konuşlanırken IŞİD’in Musul ve Telafer’den eleman ve silah sevkiyatını engellemek için Şengal’e ulaşan yolları kesti. Operasyonlarda ilk olarak Şengal dağı çevresinde bulunan Beşûr ve Girde köyleri kurtarıldı.

PEŞMERGENİN KURTARDIĞI KÖYLER


Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Said Memuzini, Peşmerge Güçleri’nin, Zumar’ın Hunge, Karez, Kubanke, Gırgameş ve Gırbıhur köylerini kurtardığını söyledi. Memuzini, IŞİD hedeflerinin koalisyon uçakları tarafından bombalandığını, bölgenin tamamını kurtarmak için ilerlediklerini kaydetti. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver ise operasyon tamamlanana kadar detayların saklı tutulacağını belirterek, koalisyon uçaklarının karadan operasyona destek verdiğini söyledi.

ÖRGÜTÜN ATADIĞI VALİ ÖLDÜ

Bu arada koalisyona ait savaş uçakları tarafından Şengal merkezindeki IŞİD üslerine yapılan saldırıda örgütün vali olarak atadığı Ebu Ayşe isimli kişinin öldürüldüğü açırklandı. KDP Musul sorumlularından İsmet Receb, Ebu Ayşe’nin yanısıra birçok IŞİD mensubunun daha etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Önceki gün de IŞİD’in şengal bölgesine doğru gitmekte olan uzun bir araç konvoyu koalisyon uçakları tarafından imha edilmiş saldırıda 100 IŞİD’li öldürülmüştü.

GAZETECİ KAÇIRDILAR

Öte yandan devam eden operasyonları izlemek amacıyla bölgede bulunan Rûdaw muhabiri Ferhad Hamo ile kameraman Mesud Akil, Tilkoçer bölgesinde karayolunu kesen IŞİD tarafından kaçırıldı. İki gazetecinin geçtiğimiz Pazartesi günü saat 11.00 sıralarında, Rojava’nın Çılağa nahiyesinin güneyinde, Tıl Koçer-Kamişlo kentleri arasında haber takibi için hareket halindeyken karayolunu kesen IŞİD grubu tarafından kaçırıldığı ve bihinmeyen bir bölgeye götürüldüğü bildirildi.