Demokratik Suriye Güçleri’ne katılan ve IŞİD'e karşı savaşan Çinli Huang Lei, "Dışarıdan bir gözlemci olmak yerine devrimi pratikleriyle yaşamak istediğim için buradayım" dedi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), Tabqa operasyonu kentin 3 tarafının kuşatılmasıyla sürüyor. Tabqa-Rakka Yolu'nu kesen güçler ile IŞİD arasındaki çatışmalar yer yer şiddetlenirken, operasyonda Çinli bir savaşçı dikkat çekiyor.

2 yıl önce Rojava’ya gelen Huang Lei (Sipan), Suriye halkının acılarına son vermek için Rakka operasyonuna katıldığını söylüyor.

25 yaşında olan Sipan, İngiltere'nin Manchester Üniversitesi’nde Politika Bölümü öğrencisi iken Rojava’nın yolunu tutuğunu ifade ederek, okulunu bitiremeden YPG saflarına katıldığını söyledi.

"Dışarıdan bir gözlemci olmak yerine devrimi pratikleri ile yaşamak" istediği için yola koyulduğunu kaydeden Sipan, bu kapsamda gittim dil kurumu ve arkadaşlarının yardımıyla Kürtçe'yi öğrendiğini ifade etti.

Nazım Daştan'ın Dihaber'de yer alan haberine göre Sipan, şunları söyledi:

“Burada Araplar, Kürtler ve Türkmenler bir arada yaşıyor. Bu devrim yıllarca birbirinden uzaklaşan halkaları bir araya getirdi. Burada herkes ortak yaşamı inşa ediyor. Burada insanlığa dair bir şeyler elde ediliyor. Bu devrim sadece bir etnik gruba ait olsaydı, onlar Arapları ve Türkmenleri katlederdi ya da yok sayardı. Bunun için dünyadaki diğer devrimlerden farkı vardır. Bunu iyi görmek gerekir. QSD saflarında Suriye’deki tüm farklılığı ve zenginliği görebiliriz. Bunun yanı sıra buraya dünyadan insanlar akıyor.”

'VARLIK SAVAŞINA GELDİM'

Sipan, varlık savaşı veren halklarla birlikte olmaya geldiğini ifade ederek, “Eğer öyle olsaydı buradaki halk bizi bu kadar sıcak karşılayıp bağrına basmazdı. Halk barış içinde yaşıyor. Yaşamın en canlı belirtisi olan çocuklar, özgür bir şekilde oynayabiliyor. Bazen sokaklara ve caddelere gittiğimde, bu insanlar hemen yanıma geliyor. Beni çok sıcak karşılıyorlar. Misafirperverlik, bu devrimin ruhunda var. İşte bu benim için yeterliydi. Bu batı toplumlarında öyle kolayca görülebilecek bir durum değildir. Ama bu kültürde bu var” dedi.

2014 yılından bu yana IŞİD'in Suriye’de binlerce insanı katlettiğini anımsatan Sipan, Rakka’nın Suriye topraklarında acıların merkezi olarak bilindiğini söyledi.

Sipan, Suriye halklarının acılarına son vermek için Rakka’ya yürüdüğünü vurguladı. Kalmak ve yaşamak için en büyük desteği babasından aldığını dile getiren Sipan, konuşmasına şöyle devam etti: “Babam bu konuda sürekli beni destekliyor. Öğrenmemi istiyor. 2 yıldır buradayım. Buradaki savaş ve devrim tamamlanana kadar burada kalmayı düşünüyorum. Eğer farklı bir şey çıkmazsa burada yaşamak istiyorum. Buradaki devrimden sonra başka halkların devrim olursa oraya da giderim.”