Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'yi ele geçirmeye çalışan İslam Devleti (IŞİD) militanlarının bugün iki intihar saldırısı düzenlediği belirtiliyor.

Saldırıların ikisinin de Türkiye sınırı yakınlarında meydana geldiği ifade ediliyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sabah saatlerinde Mürşitpınar sınır kapısı yakınlarında patlayıcı yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendiğini, ardından da IŞİD militanları ile Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasında çatışmaların başladığını belirtti.

Gözlemevi, aynı bölgede bunu ikinci bir intihar saldırısının izlediğini, ayrıca kentin güneyinde de patlayıcı yüklü bir aracın infilak ettiğini kaydetti.

ENVER MÜSLİM: BOMBALI ARAÇ TÜRKİYE TARAFINDAN KOBANİYE SOKULDU

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Kobani Eşbaşbakanı Enver Müslim, IŞİD'in "(sınırın) Türkiye tarafından Kobani'ye soktuğu bombalı aracı patlattığını" ifade etti.

Enver Müslim, Kobani'de şiddetli çatışmaların yaşandığını belirterek, "Kobani'nin doğu, güney ve batı cephesinde ve sınır kapısının yanında şiddetli çatışmalar bu sabah saat 4 sularından itibaren devam ediyor." dedi.

Müslim, "IŞİD üyeleri bu sabah Türkiye üzerinden Kobani'ye girdi ve saldırıya geçtiler. Bomba yüklü bir aracı Türkiye'den Kobani'ye sokup patlattılar" ifadelerini kullandı.

İntihar saldırısı sonucunda altı kişinin öldüğünü, sekiz kişinin de yaralandığını söyleyen Enver Müslim, "IŞİD'in sınırın Türkiye tarafında 40 militanı olduğunu, burada bir cephe açtığını" da ileri sürdü.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise IŞİD'in Türkiye tarafından Kobani'ye bombalı araçla saldırdığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Çiftçi, IŞİD saldırısının Türkiye sınırından değil Kobani sınırından gerçekleştiğini belirtti.

HDP'DEN AÇIKLAMA

Halkların Demokrasi Partisi HDP'den de IŞİD saldırılarıyla ilgili bir açıklama geldi. IŞİD saldırısının Türkiye toprakları üzerinden yapıldığı öne sürülen ve IŞİD'in "devlete ait bir saha olan Toprak Mahsulleri Ofisi'nde üstlendiği" iddia edilen açıklamada, "dördüncü bir cephenin açılması ortaya son derece ciddi sorunlar çıkaracaktır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "AKP Hükümeti'nin şimdi sergileyeceği tutum son derece kritiktir. Kürt halkına yönelik imha amaçlı bu tür saldırıların, savaşı Türkiye topraklarına sıçratmasından ve bölgeyi derin bir kaosa sürüklemesinden endişe duyuyoruz. Bu gelişmenin yaratacağı sonuçlardan AKP Hükümeti sorumlu olacaktır" denildi.