IŞİD'in Kobani'de nasıl yenildiğini anlatan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim yeni bir ihtiyaca dikkat çekiyor: Türkiye'den yeniden inşa ve yardım için açılacak koridor.

İdris Emen’in Radikal’de yer alan haberine göre, YPG’nin tamamen hakimiyet sağladığı Kobani’de görüştüğümüz PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, "Kobani’nin bu halini görenler müze olmasını istiyor. Yeni bir Kobani kurulmalı. Yeni Kobani’nin kurulması için de Türkiye’den bir koridor açılması lazım" diyor. IŞİD’in stratejik olarak kaybettiğini söyleyen Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim ise direnişin başarısını şöyle açıklıyor, "Miştenur tepesi ile Kaniya Kurda tepesi YPG güçlerine geçince IŞİD takviye alamadı. Zamanla zayıflayan IŞİD sistematik bir şekilde püskürtüldü."

'YENİLMEZ' IŞİD'E BÜYÜK BİR YENİLGİ

Kobani’nin IŞİD'den tamamen temizlenmesinin ardından şehirde görüştüğümüz Asya Abdullah ve Enver Müslim'e mevcut durumu soruyoruz. Çevre köylerin IŞİD’ten alınması için YPG güçlerinin operasyon yaptığını belirten PYD Eşbaşkanı Abdullah, "IŞİD bütün imkanıyla, bütün gücüyle 134 gün boyunca Kobani’ye saldırdı. Ancak YPG ile YPJ güçleri IŞİD saldırılarına karşı ciddi mücadele verdi. Bu mücadele sayesinde bugün Kobani özgürleşti. Kobani özgürlüğüne kavuştu. Bu mücadele herkese IŞİD’in yenilebileceğini gösterdi. Biz inanıyoruz ki Kobani’nin bu özgürlüğü Musul’a Şengal’e ve IŞİD’in işgal ettiği bütün bölgelere yayılacak. Kobani’nin özgürleşmesi YPG güçlerine ciddi bir moral sağladı. Kobani’nin IŞİD’ten temizlenmesi üzerine YPG güçleri Kobani’nin çevresindeki köyleri de IŞİD’ten temizlemek üzere operasyona geçti."

'YENİDEN İNŞA İÇİN TÜRKİYE'DEN KORİDOR AÇILMALI'

Kobani saldırısı sonrasında sivillerin kente geri dönüş için çağrı beklediğini söyleyen Asya Abdullah, sözlerine şu şekilde devam etti: "Şu anda Kobani’de bulunan sivilleri sayı olarak belirtmek yanlış. Kobani’de bir komite oluşturuldu. Bu komitenin asıl amacı sivilleri tespit etmek, onları koordine etmek ve savaştan zarar görmemiş evlere sivilleri nakletmektir. Bu komite çalışmalarına başladı. Genç kızlar, genç erkekler şehirde düzeni kurmak adına Kobani’ye gelmeye başladı. Kobani’de bir düzen kurulduktan sonra aileler de gelmeye başlayacak. Kobani’nin bu halini görenler müze olmasını istiyor. Bu öneri henüz fikir aşamasında. Ancak Kobani’nin yeniden kurulması lazım. Bunun için de Türkiye’den bir yardım koridoru açılmalı. Kobani’nin direnişi sadece Kobani halkı için değil, insanlık için verildi. Dolayısıyla Kobani’nin direnişi Türkiye için de verildi. Kobani’nin yeniden kurulması için Türkiye ile iyi bir diyalog içinde olmalıyız. Kobani’nin yeniden kurulması için Türkiye üzerinden bir yardım koridoru açılmalı. Bunun olması için de Türkiye ile diyaloğa her zaman hazırız.’’

İKİ TEPE GERİ ALININCA...

IŞİD’in 134 gün boyunca adım adım şehirden püskürtüldüğünü söyleyen Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim ise nasıl kazandıklarını şöyle anlatıyor: "IŞİD’in asıl planı gelip Kobani’yi elinde tutmaktı. Bu çerçevede Miştenur tepesinde bile kontrolü ele aldı. Ancak ciddi bir direnişle karşılaştığı için sadece Kobani’nin kenar mahallelerine kadar girebildi. YPG güçleri ise IŞİD’i geri püskürtmek için önce Miştenur daha sonra da Kaniye Kurda tepesini geri aldı. Böylelikle IŞİD’in Kobani’ye gelen ikmal yolları da kesildi. Dolayısıyla IŞİD bütün stratejik bölgeleri kaybettiği için zayıflayarak Kobani’den çekilmek zorunda kaldı."