Gazeteci Amed Dicle, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısını ve olası sonuçlarını değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Dicle, ANF'de yer alan, "Kobanê Savaşı" başlıklı yazısında, "IŞİD, bu bölgeyi düşürerek Rojava'nın üç kantonu arasındaki ilişkiyi tümden kesmek istiyor. Böylesi bir sonucun, Rojava Devrimi için büyük bir kayıp olacağını ve beraberinde birçok handikapa sebep olacağını biliyor. Kobanê bölgesine hakim olunca, Ezaz bölgesini de ÖSO gruplarından alıp Afrin Kantonu'na saldırmayı hedefliyor," diyor. Dicle, "Kobanê'de IŞİD biraz ilerleyebilir. Ama uzun vadede Kobanê, IŞİD'in ortadan tümden kaldırılmasına zemin olacaktır," diye de belirtiyor.

Amed Dicle'nin yazısının tamamı şöyle:

Kobanê Savaşı

Kobanê savaşı giderek şiddetleniyor ve bu savaşın sonucu sadece Kobanê veya Rojava'yı değil tüm Kürdistan'ın kaderini etkileyecektir. PKK Yürütme Komitesi Üyesi  Murat Karayılan, Kobanê'deki savaşın ve özellikle Türkiye devletinin bu konudaki yaklaşımının, İmralı'da devam eden görüşmeleri ve dolaysıyla 'sürecin' kaderini de belirleyeceğini söyledi.

IŞİD, öteden beri Kobanê'yi işgal etmek istiyor. Daha önce iki kapsamlı saldırı başlatıldı. Son saldırı Temmuz ayında yaşandı. Ve IŞİD, Musul ile Irak'ın diğer bölgelerinde elde ettiği silahları Irak-Suriye sınırındaki Al Qaim kapısından Deyra Zor'a ve oradan Rakka'ya geçirdi. Rakka zaten IŞİD'in merkezi ve Kobanê'ye çok yakın. Suriye'nin idari yapısında Kobanê, Rakka'nın ilçesi konumunda.

IŞİD'in Kobanê'yi işgal etmek istemesinin birçok sebebi var. Birincisi; Kobanê, Rojava'nın Efrin ve Cizire kantonlarının ortasında, coğrafik ve nüfus olarak en küçük kanton. Aynı zamanda Rojava Devrimi'nin 19 Temmuz 2012 yılında başladığı bölge. Öte yandan; Abdullah Öcalan'ın 2 Temmuz 1979'de Suruç'tan geçip gittiği ve oradan Ortadoğu'ya geçerek PKK'nin kurumlaşmasını sağladığı Kobanê ile bugün ölümcül saldırılarla karşı karşıya kalan aynı Kobanê...

Halepçe Katliamı'nda, Enfal'de, çocuklarının elbiselerini toplayıp Güney Kürdistan halkına götüren de yine Rojava'nın bu en küçük kantonu...

PKK'nin 35 yıllık mücadelesinde neredeyse Kobanê'deki her evden bir-iki genç kadın-erkek gerillaya katıldı ve Sivas'tan Doğu Kürdistan'a oradan Kandil Dağı'na kadar her yerde Kobanêli gerillaların mezarları var...

Ve işte bu Kobanê tarihinin en gaddar saldırısıyla karşı karşıya.

IŞİD HATAY'A KADAR UZAMAK İSTİYOR

IŞİD, bu bölgeyi düşürerek Rojava'nın üç kantonu arasındaki ilişkiyi tümden kesmek istiyor. Böylesi bir sonucun, Rojava Devrimi için büyük bir kayıp olacağını ve beraberinde birçok handikapa sebep olacağını biliyor. Kobanê bölgesine hakim olunca, Ezaz bölgesini de ÖSO gruplarından alıp Afrin Kantonu'a saldırmayı hedefliyor. Bölgenin batısındaki Cerablüs ve doğusundaki Tel Abyad'ı birbirini bağlamak istiyor. Mevcut durumda bu iki bölge zaten IŞİD denetiminde. Bu hedefine varması şüphesiz IŞİD için büyük bir avantaj olur. Çünkü IŞİD, Türkiye ile olan komşuluğunun Tel Abyad'tan Hatay'a kadar uzamasını istiyor. Türkiye hükümetinin de bu durumdan rahatsız olmadığı aşikâr..

'IŞİD KARŞITI KOALİSYON'UN ÖNCELİĞİ IRAK

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırısının bir diğer amacı ise; Irak'taki gelişmelere bağlı. Bilindiği üzere Amerika öncülüğünde onlarca ülkenin katılımıyla 'IŞİD karşıtı bir koalisyon' oluştu. Ancak bu koalisyon Irak'taki IŞİD için düşünüldü, Suriye'deki IŞİD'e operasyon düzenlemek bu oluşumun birinci önceliği değil.

Planlanan şu; Irak'ta oluşan yeni hükümete itibar sağlamak ve otorite alanı açmak. Bunun için de öncelikle Musul'un geri alınması gerek. Musul düşerse IŞİD, Irak'ın diğer bölgelerinde de barınamayacak. Koalisyonun hesabı, IŞİD'i tümüyla Suriye'ye yönlendirmek. IŞİD ve onu yönlendiren güçler, bu senaryonun gerçekleşebilme olasılığına karşı, Suriye'de kendilerine daha fazla alan açmak istiyorlar. Bunu da iki yerde yapabilirler. İlki Hesekê üzerinden Cizîrê bölgesine, ikincisi de Kobanê üzerinden üç kantona. YPG, bu durumu önceden görerek Cizîrê bölgesinde, özellikle Tel Hemis'e -ki burası Hesekê'ye geçiş yeri- kapsamlı bir operasyon düzenleyip IŞİD'i püskürttü. Serekaniyê ve Tel Abyad arasında da YPG'nin kapsamlı operasyonları sürüyor.

Yani IŞİD, Irak'tan çekilince Deyra Zor ve Rakka hattında yoğunlaşacak. Bu bölgenin kuzeyine düşen Kobanê'yi alarak kendisine daha fazla alan açmak ve orada herkese karşı avantajlı konuma geçmek istiyor. Bu planı geçtiğimiz temmuz ayında gerçekleştirmeye çalıştı. Ancak Irak'tan temin edilen silahlar Kobanê direnişine karşı üstün gelemedi. Sonrasında IŞİD, daha derin hazırlıklara girerek Rakka bölgesindeki tüm rejim üslerine yöneldi ve başta havaalanı olmak üzere tüm cephaneyi ele geçirdi.

Bugün ise; Irak'tan getirdiği Amerikan silahları ve Rakka'dan elde ettiği rejime ait Rus silahlarının namlusunu Kobanê'ye yöneltmiş durumda.

Bu kapsamlı saldırıdan dolayı YPG 100 köyü askeri alan ilan etti ve sivilleri tahliye etti. Sivillerin olmaması YPG için manevra alanı yaratacak. Dün akşam itibariyle büyük bir savaşçı gücün Kobanê'ye gittiğini de biliyoruz.

KOBANÊ, IŞİD'İN TÜMDEN ORTADAN KALDIRILMASI DEMEK

Kobanê'de IŞİD biraz ilerleyebilir. Ama uzun vadede Kobanê, IŞİD'in ortadan tümden kaldırılmasına zemin olacaktır. IŞİD'in Kobanê'de yenilmesi Rakka'da, Rakka'da yenilmesi Suriye'de, Suriyede yenilmesiyse tümden yenilmesi anlamına geliyor.

Bu sebepten olmalı ki; PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyona ve tüm dünyaya şu mesajı verdi: "IŞİD'in bitmesini istiyorsanız, IŞİD'e karşı savaşmak istiyorsanız buyrun kendinizi Kobanê'de pratik anlamda ifade edin."

Bu mesajın şimdilik pratik karşılık bulacağını beklememek gerek. Çünkü; Rojava'da modelleşen toplum odaklı yönetim şekli dünyanın patronlarını rahatsız ediyor. Bu halk yönetimi; diplomatik ve karşılıklı çıkar temelinde dünyaya açık ama, hegemon güçlerin çıkarlarını temsil etmek ve onlara biat etme anlamında dünyaya kapalı. Tabii ki bu realite; ABD gibi güçler için son derece sevimsiz bir durum. O zaman Rojava'nın IŞİD'e bile olsa biraz yenilmesi ve zayıflamasının bir sakıncası yok onlara göre. Çünkü bu kurguya göre Rojava zayıflayınca patronların kapısını çalacak ve onlar da 'kurtarıcı güç' olarak fethetmeye gelecekler. Bu sebeple, IŞİD'in Rojava'ya saldırılarını şimdilik sadece 'kaygıyla' karşılayacaklar.

Ama Kürtler, Kobanêliler, ve kalbi Kobanê'de atanlar bu tarihi sınavın bilincinde. Kobanêli bir annenin sözüyle; "Kim ne hesap yapıyorsa yapsın; Kobanê, Kobanê olarak kalacaktır."