Sputnik'e konuşan Cezire Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hakem Xalo, 28 Haziran'da YPG güçlerine ve sivil halka yönelik kimyasal silah saldırısı düzenleyen IŞİD'in dün de Haseke kent merkezindeki Veran mahallesinde kimyasal silah kullandığını iddia etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD militanlarının Haseke kentine bağlı Rajm el Tfihi köyüne yönelik operasyonda zehirli gaz kullandığını öne sürmüştü. Saldırının ardından en az 12 YPG militanında kusma, nefes darlığı ve göz yanması gibi rahatsızlıklar görüldüğü kaydedilmişti.

'YARALILAR SÜREKLİ KUSUYORDU'

Xalo, Cezire Kantonu sınırları içerisinde yer alan Tılberak kentine bağlı Recmıd Heye köyünde mevzilenen YPG güçlerine ve Haseke kent merkezindeki sivillere yönelik 28 Haziran'da IŞİD tarafından düzenlenen kimyasal silah saldırısına dair şunları anlattı:

"IŞİD içinde kimyasal madde bulunan gazlar kullandı. Saldırı sonucunda 12 YPG üyesi yaralandı ve Cezire Kantonu'na bağlı çeşitli hastanelere kaldırıldılar. Yaralılar sürekli kusuyordu, mide bulantıları vardı ve baş dönmesi yaşıyorlardı. Ayrıca titriyorlardı ve boğazları yanıyordu. Tüm bu belirtiler üzerine aklımıza kimyasal silah şüphesi geldi. Kimyasal silahları araştıran HESAN adlı kuruluşa başvurduk. İncelemeler sonucunda IŞİD'in kimyasal silahlar kullandığı ortaya çıktı. IŞİD aynı gün Haseke kent merkezinde de sivillerin kaldığı Mıski ve Salihiye mahallelerinde kimyasal silah kullandı. Buradaki yaralılarda da, mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi rahatsızlıkları ortaya çıktı. Son olarak IŞİD'in dün de Haseke'ye bağlı Veran mahallesinde kimyasal silaha başvurduğunu duyduk ama bu konuda henüz kanıtlanmış bir şey yok. Araştırmalarımız sürüyor."

‘IŞİD'İN ELİNDEKİ KİMYASAL SİLAHLAR İMHA EDİLMELİ'

IŞİD'in kimyasal silah kullanmasının tehlikelerine dikkat çeken Xalo şöyle devam etti: "Bu silahların kullanılması yasak. O yüzden uluslararası topluma çağrı yapıyoruz. IŞİD'in kimyasal silah kullanması engellenmeli. Örgütün elindeki kimyasal silahlar da imha edilmeli. IŞİD, kadın ya da çoluk çocuk ayırt etmeden herkese karşı kimyasal silah kullanabilir." (sputniknews)