IŞİD’in, kendisiyle Suriye’de savaşan bir Suriyeli muhalif örgütün komutanını Şanlıurfa’da kaçırdığı ancak sınırı geçemediği öne sürüldü.

Kaçırılan kişinin lideri olduğu örgüt, Esad'a karşı Suriyeli muhaliflere yönelik hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özellikle savunduğu ‘eğit-donat‘ programı için Türkiye’de eğitilmek üzere seçilen gruplardan biriydi.

İngiliz gazetesi Daily Telegraph’ın birden fazla kaynağına dayandırdığı olayın şöyle geliştiği iddia edildi:

‘Eğit-donat’ için seçilen Tıvar Rakka adlı örgütün komutanı Ebu İsa, cuma günü Urfa’da sabah saat 18.30’da pusuya düşürüldü.

İsa’nın yardımcıları, komutanın bu sırada ve 20 yaşındaki oğlu Ammar’la birlikte Şanlıurfa merkezinde Türk yetkililerle görüşmesinden dönmekte olduğunu anlattı. Tıvar Rakka örgütünün sözcüsü Ahmet Abdül Kader, ‘‘IŞİD’in arabaları onların önünü kesti ve dört silahlı kişi onları kaçırdı. Saat 18.30’du” dedi. Örgütün bir başka komutanı olan Abo Ayham da hikayeyi doğruladı.

Sözcü Kader, Ebu İsa’nın şoförünün de bu komploda IŞİD’le beraber çalıştığını, arabanın yönünü değiştirmek yerine kontağı kapatıp komutanın kaçırılmasına izin verildiğini anlattı. Ebu İsa, bu sırada çıkan çatışmada yaralandı.

İsa’nın IŞİD üyesi olduğunu söylediği bu kişiler, onu ve oğlunu kendi arabalarına alıp sınırdan Suriye’ye kaçmak üzere harekete geçti. Ancak sınır güvenliğinin artırılması nedeniyle işler zora girerken, IŞİD’e planda yardımcı olan kaçakçılardan biri de son anda geri adım attı.

Ebu İsa, kaçakçının yardımıyla IŞİD’in elinden kurtuldu; kaçakçı onu Şanlıurfa’da bir hastaneye bıraktı. Telegraph, Türkiye topraklarında kaçırılan Ebu İsa’nın öldürülmesinin, IŞİD’le savaşmak için seçilen örgütüne büyük bir darbe teşkil edeceğini yazdı.

İddiaya göre, Ebu İsa’yı kaçıran kişiler ve komutana ihanet edip IŞİD’le birlikte çalışan danışmanı şu an Türkiye’de gözaltında. Ancak Telegraph, ‘Bu kişiler gözaltında olsa bile Şanlıurfa ve Türkiye’nin diğer sınır bölgelerinde başka IŞİD hücreleri bulunduğunu’ öne sürdü. Gazeteye isim vermeden konuşan bir Suriyeli, kaçırma eylemine katılan dört kişiyi tanıdığını söyleyerek, ”Onların Urfa’da rahat rahat yaşadığını görüyorum. Restoranlarda yemek yiyip kahvelerde vakit geçiriyorlar” dedi.

Sözcü Kadir çarpıcı bir iddia da ortaya attı. Türkiye’deki IŞİD üyelerini MİT’e ihbar ettiğini öne süren Kadir, ”Merak etmeyin, biz onları izliyoruz’ diyorlar ama tutuklamıyorlar” diye konuştu.

Telegraph, tüm bu olayın ‘Ankara’nın cihatçıların topraklarında faaliyet göstermesini durdurmaya ne kadar hazır olduğu konusunda soru işaretleri yarattığını‘ yazdı. Gazete, sınırdaki önlemlerin artırıldığına dikkat çekse de, ”Kaçırma girişimi, IŞİD’in bu NATO ülkesinde görece dokunulmazlıkla hala faaliyet halinde olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.