FBI, Amerikan haber kuruluşlarını IŞİD’le bağlantılı bir grup bölgede görev yapan gazetecileri kaçırabileceği konusunda uyardı.

FBI’ın uyarısına göre, IŞİD kendisiyle bağlantılı grubu bölgedeki gazetecileri kaçırıp Suriye’ye götürmekle görevlendirdi. FBI’dan yapılan açıklamada, ellerinde bu yönde ‘güvenilir bilgi‘ bulunduğu vurgulandı; örgütün ABD ve müttefiklerinin Irak ve Suriye’deki hava saldırılarına misilleme olarak gazetecileri ‘hedef‘ seçtiği belirtildi.

Amerikalı yayın kuruluşları son dönemde muhabirlerini Suriye’den ziyade Türkiye ve Lübnan’a gönderirken, FBI uyarısında, söz konusu grubun gazetecilere erişmek için IŞİD’le bağlantılı olduklarını saklayabileceği de vurgulandı.

FBI, bir IŞİD destekçisinin 16 Eylül’de internette yazdığı mesajda, ‘sunucu, muhabir ve talk show sunucuları dahil medya çalışanları’nı ‘öncelikli hedefler‘ arasında gösterdiğine dikkat çekti.

Washington Post, medya kuruluşlarından güvenlik önlemleri alınmasının istendiğini ve FBI’ın böyle bir uyarı yayınlamasının sık rastlanan bir durum olmadığını yazdı.

IŞİD bugüne dek, Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff ile iki Britanyalı yardım görevlisinin infaz görüntülerini yayınlamıştı.

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin verilerine göre, iç savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana Suriye’de 70 gazeteci hayatını kaybetti. Örgüt, Suriye’de 20 gazetecinin de kayıp oldupunu açıklamıştı.