IŞİD saldırılarından kaçarak Cizre’ye gelen yaklaşık 370 Êzidî Kürt için Cizre Belediyesi yer tahsis ederken, Ezidiler, IŞİD katliamından kendilerini HPG ve YPG’nin kurtardığını söylediler. Mihamê Muşhana, “Bahşik’te İŞİD akrabalarımın kafasın kesti. Evleri yıktılar, dükkanları yağmaladılar” dedi.

Musul’un Şengal kentine dönük Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) katliamı sonucu kaçan ve Türkiye’ye gelen yaklaşık 370 Êzidî için, Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cizre Belediyesi tarafından yer tahsis edildi. Cizre Belediyesine ait Nur ve Cudi mahallelerinde bulunan Belediye Halk ve Taziye evlerine yerleştirilen ailelere Cizre Belediyesi tarafından günde iki öğün yemek verilmeye başlandı. Yaşadıkları kabus gözlerinden okunan Êzidi Ali,  IŞİD’in vahşetini şöyle anlattı: “Gördükleri herkesi katlediyor ya da esir alıyorlar. Bundan dolayı topraklarımızı, evimizi barkımızı bırakıp kaçtık, buraya sığındık. Bizi savunan koruyan kollayan kimseler olmadığı için kaçmak zorunda kaldık.”

‘BİZİ YPG VE HPG KURTARDI’

Cizre’de durumlarının iyi olduğunu ve Cizre halkının kendilerine iyi baktığını anlatan Ali, “Yerimiz güvenli. Buraya kaçıp kurtulan yeni Şengalliler geliyorlar Cizre halkı onlara da yardımcı oluyor. Burada bulunan Kürt halkı ve PKK sayesinde halen yaşıyoruz. Cizre halkı bizleri çok güzel ağırladı” diye konuştu.

Kendilerine sadece YPG’nin ilk başta yardıma koştuğunu belirten Mihamê Muşhana, da “Her ihtiyacımızı karşılamaya çalıştılar. Bizimle çok ilgilendiler” dedi.

Şengal’den kaçan Arap kökenli Süleyman Cemil de, evlerinin Şengal’de olduğunu ve IŞİD saldırıları nedeniyle terk ettiklerini söyleyerek, yaşadıklarını şöyle ifade etti: “Bahşik ve Barzan köylerinde onlarca insanın katledildiğini, kafalarının kesildiğinin gördüm. 20 den fazla kadın, erkek, çocuk, Êzidi… Aralarında akrabalarım da vardı. Bahşik’te İŞİD akrabalarımın kafasın kesti. Evleri yıktılar, dükkanları yağmaladılar. Bunlar yaşanırken hiç kimse IŞİD çeteleri ile çatışmadı, birden insanların arasına daldılar ve katliamlar yaptılar. İki gün sonra Peşmerge, YPG ve Apocu kardeşlerimiz geldiler ve dağlarda mahsur kalan insanları kurtardılar. Ailemden çok sayıda kişi katledildi. Nerede olduklarını bilmiyorum herkes bir tarafa kaçtı. Burada bize iyi bakıyorlar.”

Suheyla Êduma da Bêadre köyünde yaşadığını belirterek şunları anlattı: “Şengal ve köylerinde de kimse kalmadı. IŞİD Şengal’e geldiği sırada peşmergenin karşılık vermesi gerekiyordu. Silahsız bir halk ne yapabilir, silahımız olsaydı çatışırdık. Serok Apo olmasaydı hiçbirimiz olmayacaktı. Ölümden korkmuyoruz bize silah verilmiş olsalardı kadın erkek çocuk yaşlı savaşımızı verirdik. IŞİD Arapları ve diğer halkları ayırdılar bir tek hedeflerinde Êzidiler vardı.” Êduma; HPG ve YPG için, “Onlar olmasaydı bizler şimdi olmayacaktık, çoktan ölmüş olacaktık” dedi. Êduma “500’den fazla Kürt kadını IŞİD’in elinde binlerce Kürt erkeği katledildi. 10 binlerce Şengalli halen dağlarda mahsur kalmış vaziyetteler” diye konuştu. (DİHA)

'IŞİD, KADINLARI KAÇIRIP SATIYOR'

IŞİD'in ele geçirdiği Şengal'den kaçarak Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne sığınan Êzidileler'den Bekir İlyas, 500'e yakın kadın ve kızın IŞİD üyeleri tarafından kaçırıldığını söyleyerek, "Kimi esir alındı, kimi kuma olarak satıldı. Genç kızlarımız ise Arap yarımadasına götürüldü. Burada zenginlere 5 bin dolar gibi paraya satılmaya başlandı. Bu dramı hiç kimse görmüyor mu?" dedi.

Silopili İdris Yusufoğlu, beraberinde getirdiği tahtadan yapılmış beşikleri bebekleri olan ailelere ücretsiz dağıtarak, "Sosyal paylaşım sitesinde, burada kalan çocukların beşikleri olmadığını gördüm. Ben de bir nebze katkım olsun diye böyle bir yardımda bulundum" dedi.

Şincar'dan kaçan Ezdilerden Bekir İlyas, 500'e yakın kadın ve kızın IŞİD üyeleri tarafından kaçırıldığını iddia ederek şunları söyledi:

"Kimi esir alındı, kimi kuma olarak satıldı. Genç kızlarımız ise Arap yarımadasına götürüldü. Burada zenginlere 5 bin dolar gibi paraya satılmaya başlandı. Bu dramı hiç kimse görmüyor mu? IŞİD'liler halkın arasına karışarak çok sayıda kadın ve çocuğu öldürdü. Kadınlarımızın çoğunu kaçırdı. 3 gün boyunca Şengal Dağı'nda kaldık. Yemek ve su yoktu. Taşların üzerinde yatıyorduk. PKK'nın açtığı güvenlik koridorundan Suriye'nin Rojava bölgesine geçtik. Rojava'dan buraya geçiş yaptık. Silopi halkı bize çok yardımcı oldu. Her türlü ihtiyacımız karşılanıyor." 

GÖNÜLLÜ DOKTORLAR SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇİRDİ

Cizre Belediyesi'ne ait Cizre Mobil Sağlık Aracı'nda görevli Doktor Serdar Savda, 7 kişilik gönüllü doktorla birlikte Ezidileri sağlık taramasından geçirdiklerini söyledi. Sevda, "7 kişilik gönüllü doktor arkadaşlar ile birlikte Şengal'den buraya sığınan Ezidi ailelerini ücretsiz olarak muayene ediyor, sağlık taramasından geçiriyoruz. Takipli hastalar ve kronik hastaları hastaneye sevk ediyoruz. Şu ana kadar ciddi bir hastalık söz konusu olmadı. En fazla soğuk algınlığı, ishal ve zehirlenme görülüyor" dedi. (Evrensel)