Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Ankara Ulus Meydanı’nda belediye şirket işçilerine kadro ve ekonomik sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı. Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, mücadele ve demokrasiden asla vazgeçmeyeceklerini belirtirken, alanda bulunan işçiler sık sık, “Susma sustukça yeni zamlar gelecek” sloganını attı.

‘EMEK DEĞERSİZLEŞTİ’

Çalışkan, çalışma yaşamına, işçilere, emekçilere ilişkin sorunların dağ gibi büyümesine rağmen, işçi ve emekçilerin iktidarın gündeminde olmadığını dile getirdi. Çalışkan, ekonominin gidişatı gösteriyor ki bir bütün olarak ülke bir felakete gitmekte ve bu felaketin yükü işçilere ve emekçi halka ödetilmektedir. Yeni sistemde sermaye daha da kuvvetlendirilirken, emek daha değersizleştirilmiştir” dedi.

Uygulanan ekonomi politikalardan kaynaklı işsizliğin 6 milyonu aştığını kaydeden Çalışkan, yine enflasyon oranının son 15 yılın zirvesinde olduğunu hatırlattı. Çalışkan, “Faturalarımız her geçen gün kabarmaya başladı; doğalgaza, elektriğe, suya yüksek zamlar yapıldı. Artık emeğiyle geçinenlerin aldığı ücret; faturalara, kiraya zor yetmekte ve temel ihtiyaçlarını neredeyse karşılamayacak düzeydedir” diye belirtti.

‘HAKSIZ VE AYRIMCI BİR UYGULAMA…’

Çalışkan, taşeron şirketlerden belediye şirketlerine geçişleri yapılan 500 bin işçiye kadro hakkının verilmediğini ve söz konusu işçilere haksızlık yapıldığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Belediyelerdeki taşeron şirket işçilerini belediye şirketi işçiliğine mahkum etmek adaletsiz, haksız ve ayrımcı bir uygulamadır. Soruyoruz: Merkezi idarede taşeron şirketlerde çalışan işçiler kamu hizmetlerinde çalıştıkları için kadroya alınmışlarsa yerel yönetimlerde çalışan işçiler hangi nitelikte hizmetlerde çalışıyorlar ki hala kadro dışında bırakılıyorlar? Yerel yönetim hizmetleri kamu hizmeti değil midir?”

‘ENFLASYON YÜZDE 20’LERE YAKLAŞTI’

Çalışkan, enflasyonun yüzde 20’ ye yaklaştığını sözlerine ekleyerek, “Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında işçileri ve ailelerini açlığa sürüklemiştir. Yüksek enflasyonun ve TL’nin yaşadığı tarihi değer kaybının da tetiklediği hayat pahalılığı karşısında işçi ücretleri mum gibi erimiş, işçilerin reel ücretlerinde erime yüzde 20’lere dayanmıştır” diye konuştu