Esenyurt Güzelyurt Mahallesi 6. cadde üzerinde yapımına devam edilen 220 milyon Euro'luk Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatında işçilerin kullandığı 3 çadırda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.  Dün akşam 21.00 sularında gelen ihbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans gönderildi. Müdahale sonucu söndürülen yangında inşaatta çalışan 11 işçi, yatakhane olarak kullanılan çadırlarda yanarak ve dumandan etkilenerek hayatlarını kaybetti. İşçilerin prefabrik barakalar yerine çadırda barındırıldığı, facianın bu nedenle yaşandığı belirtildi. Olayla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Polis olayla ilgili 3 kişiyi de arıyor.

 

İstanbul Valiliği'nden yangının ardından yapılan açıklama şöyle:

 

''Esenyurt İlçesi Güzelyurt Mahallesi 12. Cadde üzerinde bir alışveriş merkezinin inşaatına ait işçilerin kaldığı şantiye çadırlarından 3'ünde saat 21.10 sularında meydana gelen yangın neticesinde 11 işçimiz hayatını kaybetmiştir. Olayda yaralanan olmamıştır. Olay yeri incelemesi, savcılık makamı nezaretinde Emniyet ve İtfaiye tarafından yürütülmekte olup, yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme devam etmektedir.''

 

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da, yangının çıktığı şantiyede 200 işçinin kaldığı bilgisini verirken, yangının çadırların mutfak bölümünde çıktığını söyledi. Olay yerinde cumhuriyet savcısı, itfaiye ve polis ekipleri inceleme yaparken, yangının elektirik kontağından çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. İşçilerin ağırlıklı olarak çalışmak için şehir dışından geldikleri ve şantiyenin bir süpermarket inşaatına ait olduğu gelen bilgiler arasında. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yangınla ilgili ''hem sosyal güvenlik ve rehberlik bakımından hem de iş teftişi bakımından'' inceleme başlattı. Konuyla ilgili görevlendirilen müfettişler olay yerine gönderildi.

 

'OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Olay yerine bazı işçilerin yakınları ve arkadaşları geldi. Yangın çıkan çadırları görmek isteyen bu kişilere, inceleme sürdüğü gerekçesiyle polislerce izin verilmedi. Bu sırada kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gruptan bazı kişiler, taşeron firmalarda çalışan işçilerin başka şehirlerden geldiklerini, kötü şartlarda çalıştıklarını ve uygunsuz koşullarda barındıklarını öne sürerek, yetkililerin gerekli denetimleri yapmadıklarından yakındı.

 

Maltepe'den gelen Serhan Yılmaz (39) da “Bu bölgedeki inşaatta çalışan arkadaşım Mehmet'e ulaşamadım. Öldü mü, yaşıyor mu bilemiyorum” dedi. Olay yerine gelen İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de “Bu olayın peşini bırakmayacağız. Eğer bir ihmal varsa sonuna kadar konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

Havanın aydınlanmasıyla birlikte yangın çıkan çadırlardan geriye sadece direklerin kaldığı görüldü. Bu arada, gece boyunca süren polis ve itfaiye ekiplerinin incelemelerinin bugün de devam edeceği belirtildi.

 

'BUNUN SORUMLUSU FİRMADIR'

Ölen işçilerden 24 yaşındaki Fatih Acun'un, bekar olduğu ve ailesine katkı sağlamak amacıyla Ordu'dan İstanbul’a 4 ay önce geldiği öğrenildi. Talihsiz işçinin yakınlarından Nuri Acun, “Bu şartlarda çadırlarda kalınmaz. Kış şartları sebebiyle firmanın önlem alması gerekirdi" dedi. 20 gün önce çalışmak için Ordu’dan İstanbul’a gelen 35 yaşındaki Seyfettin Topal da yangında hayatını kaybetti. Ağabey İdris Topal, “Kardeşim oğlunu askere gönderdi ve İstanbul’a ekmek parası kazanmak için geldi. Her zaman çadırda kaldıklarını söylüyordu. Dün geceden beridir burada bekliyoruz. Olay yerine gittim, kimseden bilgi alamadım. Firmanın yetkililerini arıyoruz, telefonlarına cevap vermiyorlar" diyerek sitemde bulundu.

 

İŞÇİ ARKADAŞLARI YALNIZ BIRAKMADI

Ölen işçilerin arkadaşları da Adli Tıp Kurumu'na geldi. Van'daki depremin ardından çalışmak için geldiğini söyleyen işçilerden Fuat Kahraman, Esenyurt'ta başka bir firmada çalışıyoruz. Kahraman, "Yangında ölenlerin büyük kısmı arkadaşlarımız. Olayı duyunca destek vermek amacıyla buraya geldik. Kış şartları sebebiyle çadırlarda kalıyoruz. Buna karşı önlem alınması gerekiyor. Bu şartlarda çadırda kalınmaz. İşçi hayatının bu kadar ucuz olmaması gerekiyor" diye konuştu.