İranlı Kürt sanatçı Kayhan Kalhor, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Suriye’ye düzenlediği 'Barış Pınarı Harekâtı’na tepki olarak İstanbul konserini iptal ettiğini açıkladı.

Mezapotamya Ajansı’nın haberine göre Kalhor 13 Ekim'de İstanbul'da bulunan Cemal Reşit Rey konser salonunda düzenleyeceği konseri iptal ettiğini duyurdu. Kalhor’un açıklaması şu şekilde:

 “Zorbalık, zulüm ve bir halkın yok edilmesine karşı hiçbir zaman sessiz kalınamaz. Silahım olan müziğim bu gecelerde Rojava’ya göre ayarlanıyor ve elim silahım olan müziğimin tetiğindedir. Ağır gece ve gündüzler geçiyor. Biz Kürtler olarak direnerek işgali durdurabiliriz. Kürt olarak da gücümüz buna yetiyor.”

İngiliz coğrafyacı, siyasal iktisatçı, sosyal kuramcı ve aktivist David Harvey de operasyona tepki olarak daha önce Ankara’da katılacağını söylediği Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’ne gelmeyeceğini açıklamıştı.

KAYHAN KALHOR KİMDİR?

1963 yılında İran’ın başkenti Tahran’da dünyaya gelen Kürt sanatçı Kalhor, daha 13 yaşındayken İran Ulusal Radyo ve Televizyon korosunda çalışmaya başlar. Roma’da ve Ottowa Carleton konservatuvarında klasik batı müziği eğitimi alan Kalhor, 2000 yılında M.R. Shajarian ile birlikte yaptığı “Night Silence, Desert” adlı çalışması, AFIM tarafından “En İyi Geleneksel Dünya Müziği Albümü” olarak ödüllendirilmiştir.

2017 yılında dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Yo-Yo Ma ve Silk Road Ensemble ile kaydettikleri albüm ile Grammy ödülü kazanan Kalhor, 2019 yılında Womex Dünya Müziği Fuarı’nda Yılın Sanatçısı ödülüne layık görülmüştür.