İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığını eleştiren ifadeler nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Krizin arka planında, İran'ın Bağdat Büyükelçisi İraj Mescidi'nin "Türkiye Irak'tan çıkmalı" sözleri bulunuyor.

Dışişleri kaynaklarının aktardığına göre, Ankara Büyükelçisi Ferazmend'e, "Büyükelçi Mescidi'nin Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle itham eden açıklamalarının kuvvetli ifadelerle reddedildiği, Türkiye'nin operasyonlarının esasen Irak'ın istikrarı, güvenliği ve egemenliğini hedef alan PKK unsurlarına yönelik terörle mücadele kapsamında icra edildiğinin Irak makamları dahil herkes tarafından bilindiği” ifade edildi.

'İRAN KARŞIMIZDA DEĞİL, YANIMIZDA YER ALMALI' MESAJI

Dışişleri yetkilerinin görüşmede, "Türkiye'nin, Irak'la arasında son dönemde gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerde PKK'nin ortak tehdit olduğu yönünde anlayış birliği sağlandığını ve İran'ın da Türkiye'nin terörle mücadelesinin karşısında değil, yanında yer almasının beklendiğini" vurgulandığı bildirildi.

Görüşmede, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi'nin söz konusu söyleşide “Irak'taki PKK varlığının yarattığı tehdide hiç değinmemiş olmasının dikkat çektiği” görüşünün vurgulandığı aktarıldı. Kaynaklara göre, Büyükelçi Ferazmend'e ayrıca “Irak hükümetinin PKK'yle etkin şekilde mücadele edebilmesi için, terör örgütüyle iş birliği içinde olanlar dahil tüm silahlı milis grupların hükümet kontrolüne alınması yönündeki çabalara iki ülke olarak destek verilmesi gerektiği” ifade edildi.

'IRAK'IN TOPRAKLARI İHLAL EDİLMEMELİ'

İran'ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi, Rudaw sitesiyle söyleşisinde, 'Tahran'ın Irak ve Kürdistan bölgesine müdahalesine güçlü biçimde karşı olduğunu' söylemiş, Ankara'ya uluslararası sınırlara saygı göstererek çekilme çağrısında bulunmuştu. İranlı elçi, "Irak'a yönelik askeri müdahaleyi reddediyoruz ve Türk güçleri bir tehdit yöneltmemeli veya Irak'ın topraklarını ihlal etmemeli" demişti.

'TÜRKLER KENDİ SINIRLARINA DÖNMELİ'

"Irak'ın güvenliği Irak güçleri ve kendi bölgelerinde görev yapan Kürdistan güçleri tarafından sağlanmalı" diyen Mescidi, "İster Türkiye olsun, ister başka bir ülke, Irak'a asker olarak müdahale edilmesini, bu topraklarda ilerlenmesini veya Irak'ta askeri bir varlık bulundurulmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Dolayısıyla Türklerin uluslararası pozisyonlarına dönüp burada konuşlanmaları gerektiğine, Irak'ın güvenliğinin Iraklılar tarafından sağlanması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

'TÜRKİYE'NİN SİNCAR'DA NE İŞİ VAR?'

"Türkiye'nin Sincar'da ne işi var?" diyen Mescidi, "Bu bir iç mesele ve Iraklılar bu sorunu kendileri çözmeli. Bu konuda tehditlerde bulunmak veya bir karar vermek Türkiye'ye düşmez. Dolayısıyla, ister Türkiye'den ister başka bir tarafta gelsin, tehditleri reddediyoruz" demişti.

Kaynak: Duvar