Tahran İmam Humeyni Havalimanı’ndan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra düşen Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin incelemeler sürüyor. İranlı yetkililer, ilk tespitlere göre uçakta düşmeden önce yangın çıktığını açıkladı.

İran Sivil Havacılık Kurumu’nun raporu, görgü tanıklarının ifadelerine dayanıyor.

Yüksek irtifada seyreden uçağı görenler, alev topu şeklinde ilerlediğini söyledi.

Öte yandan İran, 176 kişinin ölümüne sebep olan kazanın ardından bulunan kara kutuların ABD’ye ve ABD merkezli uçak üreticisi Boeing’e verilmeyeceğini açıkladı.

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzadeh “Kara kutuları üretici firmaya ve Amerikalılara vermeyeceğiz. Kaza İran havacılık kurumu tarafından incelenecek ancak Ukraynalılar da soruşturmaya katılabilir” dedi.

İran’la ABD arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde ve Tahran’ın Irak’taki Amerikan hedeflerine saldırı düzenlemesinden saatler sonra düşen uçağa bir füze isabet etmiş olabileceği iddiasıysa yalanlanmış durumda. Yetkililer, uçakta teknik bir sorun yaşandığını düşünüyor.

Reuters’a konuşan Kanadalı bir güvenlik yetkilisi de, uçağın motorlarından birinin aşırı ısındığına dair kanıt bulunduğunu söyledi.