Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından dün gece Irak’ın kuzeyinde düzenlenen sınır ötesi hava operasyonuna Irak’tan tepki geldi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Irak hava sahasının Türk savaş uçakları tarafından ihlal edilmesini kınıyoruz” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklamaya göre, Şengal, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'a dün gece Türk Silahlı Kuvvetleri’nce hava harekatı düzenlendi.

Bakanlık açıklamasında, “Bu harekâtta azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak terör örgütünün anılan bölgelerdeki varlığına ağır bir darbe indirilmiştir. Harekâtın planlama ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterilmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak ve mağaralardan oluşan 81 hedef imha edilmiştir. Uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir” ifadeleri kullanıldı.

Bugün ise operasyona Irak’tan tepki geldi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, TSK’nın Güney Kürdistan toprakları içerisinde düzenlediği bombardımanları kınayarak, “Irak hava sahasına nüfuz etmek, egemenliğin apaçık bir ihlalidir” açıklamasında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yakınlığıyla bilinen Rudaw’ın aktardığına göre, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Irak hava sahasının Türk savaş uçakları tarafından ihlal edilmesini kınıyoruz” denildi.

Hava saldırılarında Mahmur ve Şengal’deki mülteci kamplarının hedef alındığına dikkat çekilen açıklamada, “Irak hava sahasına nüfuz etmek, egemenliğin apaçık bir ihlalidir. Bu ihlaller, iki ülkenin ortak çıkarlarına saygı ve bağlılık nedeniyle durdurulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Irak’ın iki ülke arasında işbirliğine ve ortak sınırlar boyunca güvenliği sağlamaya hazır olduğuna vurgu yapıldı.