Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu, Ağustos ayı içerisinde en az bin 420 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

UNAMI’ye göre Ağustos ayı içerisinde öldürülen bin 420 kişinin yanısıra, bin 370 kişi de yaralandı.

BM Yardım Misyonu bu bilançonun Irak’ın batısındaki El Anbar bölgesini kapsamadığını zira bu çatışmalı alanlar veya hükümetin kontrolü dışındaki alanlardaki ölü ve yaralı sayısını doğrulamanın zor olduğu kaydedildi.

Irak’ta Ezidi, Hristiyan, Türkmen ve diğer etnik ve dini grupların da saldırı altında olduğunu kaydeden BM İnsan Hakları Yüksek Komiser Yardımcısı Flavia Pansieri, bu saldırılardaki yaralı ve ölülerin sayısını belirlemenin güçlüğüne işaret etti.

Pansieri, IŞİD’in 10 bini kadın ve çocuk, en az 13 bin Türkmeni düne kadar Amirli ve Selahaddin bölgelerinde kuşatma altında tuttuğunu, kuşatmanın iki ay sürdüğünü hatırlattı.

IŞİD’in kontrolü altındaki alanlarda yaşayanların durumundan da endişe duyduğunu belirten Pansieri, Musul ve diğer bölgelerde hukukun üstünlüğü ilkesinin tamamıyla çiğnendiği ve suç işleme oranının arttığı yönünde bilgiler geldiğini kaydetti.

Pansieri, ’Sivillere karşı işlenen sistematik ve bilinçli saldırılar savaş suçu veya insanlığa karşı suç oluşturabilir’ dedi.