Irak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) mektupla başvurarak, Türkiye askerlerinin Irak’tan bir an önce koşulsuz olarak çekilmesini talep etti.

Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim tarafından BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na sunulan mektupta, Türkiye askerlerinin Irak’ta bulunmasının “uluslararası hukukun açık ihlali” olduğu savunularak, Konsey’den, Türkiye askerlerinin Irak topraklarından çekilmesi ve bir daha Irak’ın egemenliğini ihlal etmemesini Türkiye’den talep etmesi istendi.

Mektupta, sorunun diplomatik yollarla ve iki ülke arasında diyalogla çözülmesi için Irak’ın çaba gösterdiği ancak “Türkiye’nin askerlerini çekme konusunda ikna edilemediği” belirtildi.

“Irak’ın, Türkiye’nin agresif eylemini durdurmak ve kendini savunmak için gerekli her türlü önlemi alma hakkı vardır” ifadeleri kullanılan mektupta, konunun, komşuluk ilişkilerini bozma ve bölge ile uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturma riski olduğu ifade edildi.

Mektupta, IŞİD’e karşı mücadele için askeri eğitim ve malzeme yardımının karşılıklı anlaşmalar temelinde ve Irak’ın egemenliği ve anayasasına saygı içinde olması gerektiği belirtildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Dışişleri Bakanlığı’na, Türkiye’yi Musul’daki askeri varlığından dolayı BMGK’ya şikayet etmesi için talimat vermişti.

ABD: DİYALOG

BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’ın mektubunu aldıklarını ve talep edildiği üzere Konsey üyelerine dağıtacaklarını söyledi.

Henüz Konsey üyelerinden konuya ilişkin toplantı talebi gelmediğini ve bu konuda planlanmış bir eylem olmadığını kaydeden Power, Irak Büyükelçisi’nin de spesifik bir talebi olmadığını ifade etti.

Sorunun çözülemediğinin açık olduğunu belirten Power, “Biz ABD olarak Irak’ta her türlü askeri görevlendirmenin Irak hükümetinin rızasıyla olması gerektiğini vurguladık. Bu zor durumdan dostane bir şekilde çıkılması için Irak ve Türkiye’nin diyaloğunun sürmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.