Sinune Nahiye Müdürü Hudeda Coke, PKK’lilerin Şengal’den çekilerek, yerine Irak ve Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) konuşlandığını söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı 23 Mart’ta yaptığı açıklamada, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığını belirterek, “Şengal’de gerillalarımızı çekiyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Rûdaw’a konuşan Sinune Nahiyesi Müdürlüğü’nü vekaleten yürüten Hudeda Coke, “PKK gerillaları Şengal’den çekildi. Yerlerine, Irak ve YBŞ güçleri konuşlandı” dedi.

Aynı zamanda Heşdi Şabi’nin Şengal’deki komutanlarından olan Coke, KCK’nın açıklamasının hemen ardından PKK’nin Şengal’den çekilmeye başladığını söyledi.

Hudeda Coke, “PKK gerillaları bugün tamamiyle bölgeden çekildi. Şu anda bölge PKK’den arınmış durumda. Şengal’de şu anda sadece Irak ve YBŞ güçleri bulunuyor. Bunlar da bin kişiden oluşuyor” diye konuştu.

Öte yandan, Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tahsin Xefaci, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Şengal’e operasyon yaptığına dair haberlerin asılsız olduğunu ifade ederek, “Şayet Türkiye’nin operasyonları doğru olsaydı hükümetimizin ve bakanlığımızın bilgisi olurdu” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Topraklarına yönelik her türlü dış saldırıya karşı Irak, eli boş durmayacaktır” denildi.

Hudeda Coke, ifadelerine şunları ekledi:

 “Şu anda Irak ordusuna bağlı büyük bir güçte Şengal’e ulaştı. YBŞ birlikleriyle beraber PKK’nin konuşlandığı bölgelerin yanı sıra Irak ile Suriye sınırına konuşlanmış durumdalar. Irak ordusuna bağlı güçlerin bölgeye sevki sürüyor.”

Hudeda Coke, “Şu ana kadar Türkiye’ye bağlı askerlerin Şengal’de hareketliliği söz konusu değil” diye konuştu.

Hudeda Coke, dün Rûdaw’a verdiği demeçte PKK gerillalarının çekildikleri bölgeleri Ezidhan Asayişi ve YBŞ’ye devrettiğini belirterek, şunları söylemişti:

 “Ezidhan Asayişi bizi bilgilendirdi. Gelip görebilirsiniz. Sınırdaki noktalar da dahil, PKK’lilerin kaldığı her noktayı şimdi Ezidi gençlerden oluşan askeri birlikler kolluyor.

Burada Ezidileri korumak için 4 yıl görev yaptılar. Şimdi tekrar Ezidilere bir zarar gelmesin diye Şengal Dağı'ndan çekilme kararı aldılar. Onların şehitleri de peşmerge gibi bizim şehitlerimizdir. Bu kararlarından dolayı teşekkür ediyoruz.”

‘ERDOĞAN SİNCAR’A OPERASYON BAŞLADI DEMİŞTİ’

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, “(Sincar'a da gireceğiz) dedik. Şimdi oraya da operasyonlar başladı. İçeride teröristlerle mücadele, dışarıda da mücadele” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Rudaw