Yüksek Seçim Kurulu, Van’da üç ilçede seçimleri kazanan HDP’li belediye başkanı adaylarına KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbata vermezken, İpekyolu Belediyesi’ni kazanan eşbaşkanlar da seçimin üzerinden 16 gün geçmesine rağmen mazbatalarını alamadı.

Duvar’dan Vecdi Erbay’ın haberine göre, İpekyolu’nda YSK, AK Parti adayı Muhsin Aydın’ın itiraz ettiği seçim sonuçlarını değerlendirip iki defa ret kararı veren YSK, 16 gündür mazbatayı HDP’li eşbaşkanlara vermedi.

Eşbaşkanlarla ilgili hukuki bir sorun olmamasına rağmen YSK’nin, dün “Gidin Tuşba Polis Karakolu ile görüşün, orada bir sorun var” dediği öğrenildi.

YSK yetkililerinin, orada da sorun çıkmaması üzerine bu sabah saatlerinde de “Emniyet Müdürlüğü’nden yazı istedik, oradan gelecek yazıyı bekliyoruz” diyerek topu Emniyet’e attığı belirtildi.

‘YSK FİİLİ DURUM YARATMAYA ÇALIŞIYOR’

YSK eşbaşkanlara mazbatayı vermek için Emniyet’ten onay beklemeye başladı. İpekyolu Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, “YSK’nin kararına rağmen mazbatamız verilmiyor. Van YSK fiili bir durum yaratmaya çalışıyor. YSK bugün saat 14.00’da karar verecek. Mazbatamızın verilmesi için hukuki bir engel bulunmamasına rağmen oyalama politikası ile halkın iradesine el konulma çabası var” diye konuştu.

SİYASİ BİR PARTİNİN İTİRAZI YOK

Azim Yacan, şunları söyledi:

“Siyasi bir partinin itirazı olmadığı halde re’sen HDP İpekyolu adayı hakkında Van Emniyet Müdürlüğüne başvurarak istihbari bilgi talep etmiş, elde ettiği bu bilgilerle yasaya aykırı olarak ve yetkisini aşarak YSK’dan bahse konu istihbarat bilgileri göz önünde bulundurularak mazbatanın seçimleri kazanan HDP adayına verilip verilmeyeceği hususunu sordu. 298 sayılı yasanın 130/5 maddesinde adaylıklar kesinleştikten sonra hangi konuda itiraz edileceği ve adaylığın düşürülebileceği belirtilmiş olup seçim hakiminin YSK ya yaptığı başvuru bu madde kapsamı dışında kalmaktadır. Hakim, HDP adayının mazbatasını almasını geciktirmek ve mümkünse engellemek için kendisi bir siyasi partinin mensubuymuş gibi araştırma yapıp itirazda bulunması ne hakimlik mesleğine, ne de seçim kurulu hakimliği ile bağdaşmıyor.”

Kaynak: Duvar