TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanarak, asker hakları ihlalleriyle ilgili genel görüşme yaptı.

Asker Hakları Platformu adına Doç. Dr. Tolga İslam, komisyonda bir sunum yaptı. Geçen yılın nisan ayında kurulan www.askerhaklari.com sitesini bir yılda 432 başvuru aldıklarını anlatan İslam, tüm illerden başvuru geldiğini kaydetti.

KÜRKÇÜ: BU GEÇİŞTİRİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü , TSK'deki intiharların Türkiye geneline göre on kat fazla olduğunu belirterek, "Bunu düşünmemiz lazım. Bu savuşturulabilir geçiştirilebilir bir şey değil. Gençlerin intihara böyle sürüklenmesine ne biz ne TSK kayıtsız kalamayız" dedi.

Kürkçü, cinsel yönelim tartışmasının kaçınılmaz olarak TSK'nin gündeminde olduğunu belirterek, "Eşcinsellikle ilgili hak koruyucu mekanizmalar TSK'ye de aynen aktarılmalı" diye konuştu.

'SON 10 YILDA 934 ERBAŞ VE ER İNTİHAR ETTİ'

Komisyon Başkanı Üstün ise, son 2,5 buçuk yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaş ve erin intihar ettiğini ifade ederek, "Son 2,5 yılda iç güvenlik olaylarında 233 şehit, son 10 yılda ise 818 TSK personeli şehit olmuş. Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda. Bu rakamlar kabul edilemez. Bunun üzerine hep birlikte gitmesi lazım" dedi.