Hayatımızın birçok alanında başvurduğumuz internet, güvenilir kaynaklar incelendiği takdirde sağlıkla ilgili sorularımız için de iyi bir adres olabiliyor

Sağlık araştırması yapan kullanıcılarla sağlık profesyoneli, doktor ve uzmanları bir araya getiren Doktor Takvimi internet sitesi, 2017 yılındaki 46 milyon oturumunu inceledi.

Buna göre hasta ve danışanların internetteki aramalarına ilişkin araştırma yaptı; Türkiye'de hasta ve danışanların internetteki aramalarına ilişkin araştırmaya göre, internet kullanıcıları en fazla "cilt hastalıkları"nı arıyor.

Araştırma sonuçlarına göre internet, sağlık araştırması yaparken ilk başvurulan kaynak oluyor. Her iki kişiden birinin kendisini "internet kullanıcısı" olarak tanımlandığı Türkiye'de, sağlık araştırması yapan internet kullanıcılarının sayısının çok yüksek olduğu belirlendi.

Cilt hastalıkları, Türkiye genelinde en çok aranan hastalıklar arasında ilk sırada yer alırken alerji ve hemoroid ikinci ve üçüncü sırada. Hastalıkların aranma oranları ise sırasıyla yüzde 3,97, yüzde 2,59 ve yüzde 2,47 olarak bildiriliyor.

Dermatoloji branşında yapılan aramalarda "ben" ve "cilt lekeleri" yüzde 7,7'lik bir dilime sahip Kadın hastalıkları ve doğum branşında "riskli gebelik" ve "vajinismus"la ilgili yapılan aramalar ise yüzde 3,18'lik bir orana sahip.

Şeker hastalığı, en fazla aranan ilk 3 hastalık içinde olmasa da hemen hemen her şehirde ilk 10 arasında bulunuyor. Uzmanlar şeker hastalığının Türkiye'de bölge ayırmaksızın yaygın bir şekilde görülmesinin, bunun en temel sebeplerinden biri olduğunu düşünüyor.

"Kanser" söz konusu olunca durum biraz daha farklılaşıyor. Çok ciddi bir rahatsızlık olduğu için arama ve bilgi alma aşamasında, teşhis konulana kadar kimse kendisine "kanser" gibi bir rahatsızlığı konduramadığı için bu da aramalara, "çok fazla kanser araması olmaması" şeklinde değerlendiriliyor.

En çok aranan 30 hastalık içinde herhangi bir kanser araması belirlenmiyor. Teşhis konulduktan sonra ise hastalar internetten bilgi almak yerine genellikle hekimlerle diyalog kurup, sorularını direkt olarak onlara soruyor.

Kadınlar yüzde 59,5'lik oranla erkeklere göre sağlık aramalarında ve bu aramaları yaparken teknoloji kullanımında daha aktif gözükmekte.

Internette hastalık hakkında bilgi arama konusunda 25-34 yaş grubunun yüzde 43,2'lik oranla en aktif grubu oluşturduğu görülüyor. Bu yaş aralığını yüzde 24'lük oranla 35-44 yaş aralığı takip etmekte. Bu iki yaş grubunda en çok arama yapanlar kadınlar.

Kaynak: NTV