Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) çerçevesinde '2010 İnsani Gelişme Raporu Ulusların Gerçek Zenginliği: İnsani Gelişmenin Yolları' konulu tanıtım ve sunum konferansı Kars Kafkas Üniversitesi'nde yapıldı. Açılışını ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Hüseyin Ali Kutlu'nun yaptığı programda Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Shahid Najam, UNDP 2010 İnsani Gelişme Raporu (Ulusların Gerçek Zenginliği: İnsani Gelişmenin Yolları)'nu değerlendirdi.

Programda gelirdeki ciddi artışın daha yüksek insani gelişme için yeterli olmadığı belirtildi. İnsani Gelişme Raporu'nun 20. yıldönümü baskısında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın yeni düzenlenmiş İnsani Gelişme Endeksi (İGE)'ne göre Türkiye'nin 0.679'luk bir değerle 169 ülke arasında 83. sırada yer aldığı kaydedildi.

Türkiye'nin İGE değeri 1980-2010 yılları arasında 0.467'den 0.679'a yükselerek, toplamda yüzde 45 artış gösterdiğinin vurgulandığı toplantıda, bu artışın başlangıçta İGE değeri benzer olan ülkelerin kaydetmiş olduğu ortalama gelişmeler ile kıyaslandığında, Türkiye'yi İGE ilerleme sıralamasında 14. sıraya koyduğu iletildi.

30 sene içinde Türkiye'de doğumda yaşam beklentisinin yaklaşık 12 sene, ortalama eğitim süresinin yaklaşık 4 sene, beklenen okula devam süresinin ise yaklaşık 5 sene arttığı kaydedilirken, 1980-2010 arasında en etkileyici gelişmenin ise yüzde 112'lik artışla kişi başına Gayri Safi Milli Gelir (GSMG) alanında gerçekleştiği paylaşıldı.

CİHAN