İnsan Hakları Derneği'nin 27. kuruluş yıl dönümü, İstanbul'da heryıl olduğu gibi bu yıl da Sultanahmet Parkı'nda yapılan basın açıklamasıyla kutlandı.

İHD İstanbul Şubesi üyeleri tarafından yapılan açıklamada, "Biber gazı kullanımı yasaklansın", "Kadına yönelik şiddete son", "Kürt sorununda demokratik çözüm", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Direnmek haktır engellenemez" dövizleri taşındı.

İnsan hakları savunucularının, "İnsan haklarıyla insandır", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", "Biji bıratiya gelen" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarını attığı eylemde, basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe okudu.

İHD'nin sıkıyönetim koşulalrında 98 insan hakları savunucusu tarafındna kurulduğunu hatırlatan Efe, aralarında Emil Galip Sandalcı, Gülizar Çağlayan, Didar Şensoy, Aziz Nesin, Halit Çelenk, Vedat Aydın, Sıddık Tan, Şirin Polat ve Mehmet Sincar'ın da olduğu İHD'nin kurucuları, üye ve yöneticilerini andı.

Efe, aynı zamanda Aralık 2009'dan bu yana tutuklu bulunan Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey'i de selamladı.

HAK İHLALLERİ VE İŞKENCE SÜRÜYOR

Türkiye'de 27 yılda değişmeyen tek şeyin sistemin ve siyasal iktidarın otoriter yapısı olduğunu belirten Efe, "27 yıldır Kürt sorunu çözülememeiş, ancak çözüm sürecine girilmiştir. 27 yıldır Alevilerin talepleri yerine getirilmemiş, sadece konuşulur hale gelmiştir. 27 yıldır işçi ve emekçiler neo-liberal politikaların amansız bir şekilde uygulanması ile daha fazla sömürülmüştür. 27 yıldır cezaevlerinde bulunan mahpusların sorunları çözülmemiş, çürütmeye dayalı infaz rejiminde ısrar devam etmiştir" dedi.

Efe, Taksim Gezi Parkı direnişi ve sonrasında yaşanan gösterilere karşı polisin şiddetinin kendisini işkence ve kötü muamele olarak ortaya koyduğunu kaydederek, "Türkiye'de işkence aleni olarak biçim değiştirmiş şekilde uygulanmaya devam etmiştir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Statüsü'nü kabul etmesi ve BM Kayıplar Sözleşmesi'ni onaylaması gerektiğini dile getiren Efe, herkesi insan hak ve özgürlükleri için çalışmaya davet ederken, devlet organlarını da insan haklarının korunması ve yaşama geçirilmesi konusunda adım atmaya çağırdı. (etha)