Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Independent’ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Rakka’ya yönelik operasyona hazırlık gündemdeyken, Suriye’de savaşın sonunun ufukta göründüğünü ve Türkiye’nin Suriye üzerindeki etkisinin hızla azaldığını yazdı. 

BBC Türkçe’nin aktardığına göre bugünkü yazısında YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’ya yaklaştığını belirten Cockburn, “Belki de Suriye’deki iç savaşın nihai aşamasında artık galipler ve mağluplar belli oluyor” dedi.

“AMAÇ TÜRKİYE'Yİ DIŞALAMAK” 

ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda özel kuvvetlerden oluşan 500 kişilik bir birliğinin olduğunu hatırlatan Cockburn, bunun ‘Türkiye için kötü haber’ olduğunu belirtti: “Bu Türkiye için kötü haber. Ağustos ayında Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekâtı adı verilen operasyona başlayan Türkiye tüm taraflarca sıkıştırılıyor. Özellikle SDG’nin geçen yıl ele geçirdiği Menbiç çevresinde siyasi ve askeri bir satranç oynanıyor. Oyunun amacı, Menbiç’in bundan sonraki hedefi olacağını duyuran Türkiye’yi dışlamak.”

“EL BAB OPERASYONU ZAYIFLIĞIN GÖSTERGESİNE DÖNÜŞTÜ” 

Türkiye’nin Suriye’deki önceliğinin Kürtlerin gücünü azaltmak olduğu ancak Menbiç’e saldırmasının çok zor olduğu tespitinde bulunan Cockburn, El Bab’a yönelik operayonla ilgili “El Bab’ın IŞİD tarafından uzun süre savunulması, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir güç gösterisi olarak planladığı operasyonun bir zayıflığın göstergesine dönüşmesini sağladı” dedi.

“ABD, TÜRK-KÜRT ÇATIŞMASINI ÖNLEMEK İSTİYOR” 

ABD’ye ait askeri araçların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yeni hedef’ dediği Menbiç’e girmelerinin ABD’nin Rakka’ya taarruzu geciktirebilecek bir Türk-Kürt çatışmasını önleme kararlılığını gösterdiğini dile getiren Cockburn, şöyle devam etti: “Türkiye Rakka’yı, Suriye Kürtlerinin kontrol ettiği toprakları dilimleyerek kuzeyden vurabilir. Ancak bu çok riskli bir girişim olacaktır zira YPG direnecek, ABD ve Rusya da böylesi bir saldırıya karşı çıkacaktır. Türkiye ve Suriye’de silahlı muhalefetin diğer iki büyük destekçisi Suudi Arabistan ve Katar olaylar üzerindeki etkilerinin hızla azaldığını görüyor.”