İSTANBUL - Vicdani retçi İnan Süver'in arkadaşları, Süver'in serbest bırakılmasını istediler. Vicdani ret hakkını kullandığı ve "askerlikten firar ettiği" suçlamasıyla tutuklu bulunan İnan Süver, Manisa Saruhanlı Açık Cezaevi’nden 21 Nisan günü firar etmiş ancak dün İzmir'de yakalanmıştı. Süver, Buca Kapalı Cezaevi'ne konulacak.

'İNAN, İNSAN ÖLDÜRMENİN EĞİTİMİNİ ALMAYI REDDETTİ'

Süver'in arkadaşları, onun serbest bırakılması talebiyle bir açıklama yaptılar.

İnan Süver'in bütün vicdani retçiler gibi, savaşsız ve özgür bir dünyanın mücadelesini veren biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Militarist aygıtla işbirliği yapmayı ve kitlesel insan öldürmenin eğitim yeri olan askerlik kurumu içerisinde bulunmayı reddettiği için defalarca hapse konuldu ve ağır işkencelerden geçirildi. İstemediği bir şeyi yapmayacağını zaten beyan ettiği için, her defasında zorla götürüldüğü askerlikten firar etti" denildi. Süver'in, “Ben bir suç işlemedim ki; neden cezaevindeyim?” diye sorduğunu hatırlatan arkadaşları, şunları belirtti: "İnan suç işlemeyi, suçların en büyüğü olan savaşmayı ve savaşma eğitimini reddettiği için defalarca cezaevine kondu. Başkalarının çocuklarını öldürmeyi reddettiği için, kendi çocuklarından uzak tutuldu yıllarca. Sonunda kamuoyunda çürük raporu olarak bilinen “askerliğe elverişsizdir” raporu verildi. Ama bu rapora rağmen askerlikten firar suçlamasıyla halen cezaevinde tutuluyor. Askerliğe elverişli olmadığına hükmedenler, zaten askerlik yapmayacağını beyan eden birini hangi hukuka dayanarak orada tuttuklarını açıklayabilecekler mi?"

'CEZAEVİ İDARESİ DİĞER MAHKUMLARI KIŞKIRTIYOR'

Vicdani retçilere "çürük raporu" vererek “askerliğe elverişsiz” olduklarının ilan edilmesine gerek olmadığının; vicdani retçilerin bunu bizzat kendilerinin ilan ettiğinin kaydedildiği açıklamada, "...Bunu sizin yapmaya çalıştığınız şekliyle, yani “çürük raporu almış olmanın utancıyla” değil, özgür bir dünyanın mücadelesi içerisinde olmanın gururuyla yapıyorlar.

Kendi kanun ve nizamlarından bile habersiz yüksek yargıçların bulunduğu bir ülke burası"ifadeleri kullanıldı. Daha önce defalarca tutuklanarak işkencelerden geçirilen, diğer mahkumların idare tarafından kışkırtılması yoluyla “hain” ithamı altında her an saldırı ihtimaliyle karşı karşıya bırakılan İnan Süver'in can güvenliğinden ve sağlığından endişe ettiklerini açıklayan arkadaşları, "İnan’ın hiçbir hukuki dayanağı olmayan ‘cezalarının’ ortadan kaldırılmasını ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" talebinde bulundular.

ANF