Aralarında İnsan Hakları Derneği, Mazlumder, Özgür-Der gibi sivil toplum kuruluşlarının olduğu girişim, başlattıkları imza kampanyası ile Türkçeleştirilen eski yer isimlerinin tekrar geri verilmesini talep etti.

http://www.ufkumuz.com adlı sitede yapılan açıklamada:

''Cumhuriyet tarihi boyunca 12 bin 211’i köy ismi olmak üzere 28 bin yerleşim biriminin adı zorla değiştirilmiştir. Başka bir ifadeyle ülkemizdeki köylerin takriben yüzde 35’inin adları değiştirilmiştir. Bunlar yerleşik halkın rızası olmadan, tamamen asimilasyon amaçlı yürürlüğe konan bir politikanın sonucudur. Bütün Kürtçe, Lazca, Gürcüce, Rumca, Ermenîce, Arapça, Çerkezce isimler silinmiş, hepsinin yerine uydurma Türkçe isimler verilmiştir. Bu politika yoğun olarak Kürt nüfûsun yaşadığı Doğu ve Güneydoğu ile Laz ve Gürcü nüfûsun yaşadığı Karadeniz bölgelerinde uygulanmıştır.
Bu bir insanlık ayıbıdır, ülkemiz için bir utançtır. Bunun için “Bütün İsimlerimizi Geri İstiyoruz” adıyla tüm yurt çapında bir imza kampanyası başlatmış bulunmaktayız. Topladığımız imzaları Sayın Cumhurbaşkanımız’a ve Sayın Başbakanımız’a sunacağız.
Bu ülkenin tüm aydın ve onurlu insanlarını, erdem ve fazilet sahibi bireylerin, ister Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Ermenî, Arap veya Gürcü olsun, Alevî veya Sünnî olsun, bu ülkenin tüm yurttaşlarını, özgürlük, ilerleme ve aydınlık yarınlardan yana olan tüm yurttaşlarını, yaşadığımız coğrafyada egemen olan şoven siyasanın yüz yıla yakın bir zamandır bizlere yaşattığı bu utanca son vermek için sorumluluk almaya çağırıyoruz.'' denildi.

ADINI UNUTAN ÜLKE: TÜRKİYE
Değiştirilen yer adları konusunda 'Adını Unutan Ülke: Türkiye' isimli kapsamlı bir kitabı bulunan araştırmacı- yazar Sevan Nişanyan da geçtiğimiz yıl kurmuş olduğu bir internet sitesi ( http://www.nisanyanmap.com ) aracılığı ile T.C sınırları içerisinde halen var olan ve geçmişte kullanılmış tüm yer adlarını belgelemektir.